Jansen vs De Boer: maar vanavond heb ik hoofdpijn!

dubbelcolumn voor nvm.nl d.d. 4 april 2011

Beste Betty, ‘Ventilatie in woningen erbarmelijk’ kopte de Volkskrant vrijdag. Op zo’n moment heb ik het gevoel dat ik oud word. Want hoe vaak hebben we het hier al over gehad in de Kamer?

Eerst met minister Vogelaar, toen met Van der Laan, Van Middelkoop en binnenkort ongetwijfeld weer met Donner. Vogelaar was drie jaar geleden in ieder geval nog bereid om in het Bouwbesluit vast te leggen dat de ramen in woningen altijd open moeten kunnen. In een aantal bouwprojecten met balansventilatie waren de ramen wegbezuinigd, ‘€¦omdat de aanvoer van verse lucht al verzekerd is’. Niet dus.

In het verre verleden waren de Nederlandse woningen zo tochtig dat zelfs met de ramen dicht de ‘ventilatie’ ruim voldoende was voor de aanvoer van verse lucht. Je had alleen met regelmaat een stijve nek of spit. Na de energiecrisis in 1974 gingen we op kierenjacht. De meeste huizen zijn inmiddels potdicht. En in 80% van de woningen met mechanische ventilatie wordt de wettelijke ventilatienorm niet gehaald (bron: praktijkonderzoek TNO, 2007). Die ventilatie maakt ook nog zoveel herrie, dat de meeste bewoners hem ’s nachts uitzetten, anders kunnen ze niet slapen.

Hoe gaan we dit varkentje wassen? Wat mij betreft als volgt. Op korte termijn komt er een verplichte meting bij de oplevering van nieuwbouwwoningen, waarbij de ventilatiecapaciteit en geluidproductie van de mechanische ventilatie wordt doorgemeten. Als die niet voldoet aan de wettelijke eis mag de woning niet worden opgeleverd. Voor de langere termijn is een nog betere oplossing een wettelijk verplichte verzekerde garantie. De koper van een woning heeft dan 100% zekerheid dat gebreken die na de oplevering optreden alsnog hersteld worden, zelfs al is de aannemer op de fles. En de verzekering zal de premie voor de beunhazen in de bouw zó ver verhogen dat ze snel stoppen met deze praktijken. Voor bestaande woningen zou er een vierjaarlijkse APK moeten komen, om de belangrijkste veiligheidsaspecten van woninginstallaties te controleren.

‘Maar vanavond heb ik hoofdpijn’ zong Hanny twintig jaar geleden al. Ik heb me nooit gerealiseerd dat de oorzaak van haar hoofdpijn misschien heel ergens anders lag.

Groeten, Paulus

Ha die Paulus, nou, je ziet er nog zo verig en jong uit dus dat zou je niet zeggen! Ik heb het gelezen en ja, dit is wel een probleem. En spit ken ik helaas ook goed… Toch is natuurlijke ventilatie er altijd als je raampjes tegen elkaar open zet.

Maar misschien denk ik te simpel. Of we weer allerlei dingen moeten vasttimmeren in allerlei regelgeving en inspecties weet ik op voorhand niet. Maar ik ga graag in gesprek om te kijken hoe dit voor de toekomst het beste kan uitwerken.

Met vriendelijke groet, Betty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: