HAKA gebouw schitterend statement voor hergebruik

Gisteravond was ik te gast bij het Nederlands Architectuur Instituut, dat een debat organiseerde over de aanpak van leegstand.


Het HAKA gebouw werd heringericht met tweedehands spullen, waaronder 70 kuub kleding als akoestische wand (foto: Ralph Kämena)

Een van de andere sprekers was de architect Duzan Doepel van Doepel Strijkers Architects, die een aantal voorbeelden gaf van transformatie van leegstaande gebouwen, met zeer onconventionele middelen.

De begane grond van dit voormalige pakhuis is heringericht als vergader- en werkruimte, waarbij voor 100% gebruikte materialen zijn toegepast. De uitvoering was voor een flink deel in handen van Rotterdamse werklozen, in het kader van een reintegratieproject. Het resultaat mag er zijn.

Eerder deze week debatteerde de commissie Binnenlandse Zaken met de ministers Schulz en Donner over de aanpak van leegstand. Lees hier mijn inbreng bij dat debat: VH 20110322 AO leegstand
Ik ben niet ontevreden over de uitkomst. Schultz gaat onze suggestie voor afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid van leegstand laten uitzoeken door de staatssecretaris van Financien en Donner beloofde dat hij medio april met voorstellen komt voor flexibilisering van het Bouwbesluit bij renovaties van kantoorgebouwen, bedrijfshuisvesting, winkels e.d. Dat niet al onze voorstellen nu al in vruchtbare aarde vielen vind ik niet zo’n ramp, want er komt bij de eerstkomende voortgangsrapportage een herkansing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: