aanpassing puntentelling woningwaardering

Deze week is de Kamer begonnen met het debat over een wijziging van de Uitvoeringswet Huurprijzen Woonruimte. De puntentelling voor verwarming en energieprestatie wordt aangepast, waarbij de hoeveelheid punten voortaan gebaseerd wordt op het energielabel.


door isolatie en zuinige installaties kunnen de huurders van bestaande woningen beschermd worden tegen de stijging van de stookkosten

Die aanpassing is in een aantal opzichten een verbetering. Woningen met een hoog energieverbruik (label E,F,G) worden lager gewaardeerd dan nu, waardoor de maximale huurprijs daalt. Voor label D (dat is op dit moment ongeveer de gemiddelde energetische kwaliteit) blijven de punten ongeveer gelijk. Van label C en beter krijg je juist meer punten dan op dit moment.

Wat zijn de minpunten? De nieuwe puntentelling werkt sterk verhogend op het aantal punten voor nieuwbouwwoningen. Een woning die nu wordt opgeleverd heeft label A+ of A++, waarvoor je minstens 36 (flat) of (40) eengezinswoning krijgt, dat is 20-25 punten meer dan nu. In euro’s: 100-130 euro. Daardoor dreigen nieuwe wijken op slot te gaan voor huurders met een bescheiden inkomen. Ik wil dat de liberalisatiegrens en de huurtoeslaggrens worden aangepast aan de nieuwe puntentelling.

Een tweede minpunt van de voorgestelde puntentelling is de zeer ongunstige uitwerking voor kleinere woningen. Dat wordt veroorzaakt doordat het aantal toegekende punten alleen nog afhankelijk is van het energielabel en niet meer van de grootte van de woning. In de bestaande regeling is dat nog wel het geval. Zo zal het aantal punten voor kleine woningen met 30% stijgen, tegen ca. 4% voor grote woningen. Bijkomend effect is dat het voor verhuurders aantrekkelijker wordt om kippenhokken te bouwen in plaats van ruime woningen die ook geschikt zijn voor gezinnen.

Afgelopen dinsdag was de inbreng in eerste termijn van de Kamer. Lees hier het stenogram: VH_20110215_VER_plenair_1eTK

Het debat wordt voortgezet op 3 maart. Bij die gelegenheid zal ik een aantal verbetervoorstellen indienen op onze kritiekpunten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: