Jansen vs De Boer: de waarde van natuur

Dubbelcolumn d.d. 12 januari op nvm.nl

Beste Betty,
Allereerst wens ik jou -en natuurlijk ook de lezers van onze dubbelcolumn- een gelukkig en gezond 2011. SP en VVD vormen ideologisch de eenheid der tegendelen, dat is een goede basis voor scherp en fundamenteel debat. Met van tijd tot tijd een onverwacht bondgenootschap.

Ik ben het politieke jaar op 1 januari begonnen door het nuttige en het aangename te combineren. De milieuwerkgroep Houten organiseerde een protestwandeling door het natuurgebied Nieuw Wulven, recent aangelegd in het kader van het project Recreatie om de Stad. RodS is een investeringsprogramma van Rijk, provincies en gemeenten om de kwaliteit van het groen rond de VINEX-wijken een impuls te geven. Uit woononderzoeken blijkt dat bewoners de aanwezigheid van voldoende groen (zowel privègroen, wijkgroen als regionaal groen) een belangrijke vestigingsfactor vinden. De waardeontwikkeling van woningen en andere gebouwen in gebieden met een aantrekkelijke groene omgeving is ook veel gunstiger dan in gebieden waar iedere vierkante meter gebruikt is voor woningen, bedrijventerreinen of winkelcentra.

Het nieuwe kabinet wil bijna 40 procent bezuinigen op de rijksmiddelen voor natuur- en recreatiegroen. Het project RodS, dat nu pas voor 40 procent is afgerond, wordt zelfs stopgezet. Gronden van Staatsbosbeheer buiten de Ecologische Hoofdstructuur, zoals Nieuw Wulven waar ik afgelopen zondag wandelde, moeten voor een deel verplicht verkocht worden om € 100 miljoen te verdienen voor de staatskas. Je zal een huis gekocht hebben in een VINEX-wijk, tot aan je nek in de hypotheek zitten, en nu tot de ontdekking komen dat het beloofde groen in je achtertuin geschrapt of verkocht wordt!

Ik denk dat deze bezuiniging in het regeerakkoord ondoordacht is en niet alleen slecht uitpakt voor de natuur, maar ook funest is voor de waarde van het vastgoed in de nabijheid van die natuur. Zo verdien je een paar honderd miljoen voor de schatkist, maar veroorzaak je een structureel welvaartsverlies van miljarden. Penny wise, pound foulish noemen de Engelsen dat.

Natuur is een deel van onze collectieve infrastructuur, net als wegen, spoorlijnen en telecomvoorzieningen. In deze tijd van bezuinigen is het prima om kritisch te kijken naar efficiënter beheer, maar het hanteren van de botte bijl zorgt hier letterlijk voor kaalslag. Dat moeten we de Nederlandse bevolking niet aandoen.

Groeten, Paulus

Beste Paulus,
Ook jij, en de lezers van deze website, een gelukkig, bovenal gezond en succesvol 2011! Ik heb er ook wederom zin in om met jou de degens te kruisen dit jaar. Er zullen voldoende onderwerpen langskomen.

Het is inderdaad altijd heerlijk om te wandelen. Ook ik heb gewandeld in de prachtige Friese wouden, en het Groningse Reitdiepgebied! En ik ben het van harte met je eens, groen in en om een woongebied, recreatieve ruimte in woonwijken komt tegemoet aan het dagelijks woongenot van mensen. Ik heb zo in mijn raadsperiode in Groningen ook meerdere malen gepleit om groene stroken in wijken te behouden, en niet alles vol te bouwen.

Bezuinigen doet pijn, ook deze bezuiniging Paulus. Maar bezuinigen is ook keuzes maken. En dit is er zo eentje. Aan de andere kant is ook in het regeerakkoord opgenomen dat we meer ruimte willen voor kleinere bouwlocaties. Dit is de omgekeerde weg bewandelen. Namelijk, het groen is er al, nu nog de woningen. Dit kost dan minder in termen van aanleg van groen. Wandel je mee?

Groeten, Betty

Lees ook de andere columns Jansen vs De Boer/De Boer vs Jansen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: