Schelde-motie aangenomen

Vanmiddag heeft de Kamer een motie van mijn hand aangenomen over het Scheldeverdrag. Die roept het kabinet op om nu met de Belgische overheden in gesprek te gaan over een lange termijn aanpak voor de ontsluiting van de Antwerpse haven, die moet voorkomen dat verdere verdiepingen tot nog veel meer veiligheidsrisico’s en schade aan het ecosysteem leiden.


de Zeeschelde in België is een prachtige getijderivier, maar tegelijk een groot veiligheidsrisico

De Antwerpse haven is een anachronisme en een historisch feit tegelijk. Hij ligt 70 kilometer van zee. Door de toenemende diepgang van zeeschepen is dat in de loop van de jaren steeds onhandiger geworden, net als in Rotterdam. In Rotterdam is dat opgelost door de havens voor grote diepgang geleidelijk te verplaatsen naar de kust/Maasvlakte. Maar omdat Zeeuws Vlaanderen Nederlands grondgebied is hebben de Belgen steeds gekozen voor verdieping van de Schelde, ook al zorgt die inmiddels voor een stevig extra veiligheidsrisico in het Scheldegebied en is het ook een aanslag op het ecosysteem in het estuarium.

De Vlaamse bevolking zelf loopt overigens het grootste risico door deze kortzichtige politiek. De SP pleit er al jaren voor dat Nederland en België de problematiek rond de ontsluiting van Antwerpen oplossen door afspraken te maken over samenwerking van alle havens in de Zuidwestelijke Delta. Rotterdam en Antwerpen, maar ook Zeebrugge, Gent, Terneuzen en Vlissingen zouden veel vaker samen moeten optrekken in plaats van elkaar te beconcurreren. Dat kan de prijs van logistieke diensten omlaag brengen, maar ook een duurzame toekomst voor het Scheldegebied een stap dichterbij brengen.

Lees hier mijn motie: VW 20101213 MOT 32500A-47 Scheldeverdrag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: