Zuinig of zuiniger met energie?

Rijkswaterstaat heeft eind november het eerste stuk rijksweg met LED-verlichting in gebruik genomen: de A44 tussen knooppunt Burgerveen en de Kaagbrug. scheelt 40% energie.

De energiebesparing wordt bereikt doordat LED-verlichting zuiniger is dan hogedruknatriumlampen, maar ook doordat dit type verlichting beter te richten is en gedimd kan worden als de verkeersintensiteit lager is. Mooie PR voor Philips die het project realiseerde.

Toch kan het volgens mij nog veel zuiniger: in België -de bakermat van de kamerbrede asfaltverlichting- wordt sinds kort een proef gedaan waarbij de verlichting van de autoweg E42 Brussel-Mons ’s nachts helemaal wordt uitgeschakeld. En in het recente verleden zijn proeven aangekondigd met LED-verlichting in het wegdek, als wegmarkering en rijbaanscheiding.

Ik vindt de aanpak bij de A44 in dat licht nogal conservatief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: