Verhagen ontvouwt plan voor SDE+

Zojuist ontving de Kamer een brief van minister Verhagen, waarin hij toelicht hoe hij de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) wil aanpassen. Volgens mij zal er onder de nieuwe voorwaarden geen enkele steun meer worden gegeven aan PV/zonne-energie.

Verhagen zegt dat hij de nieuwe regeling alleen wil richten op het “maken van meters”, met de goedkoopst mogelijke duurzame technieken. Het plafond voor de subsidie op stroom wordt €0,15/kWh. Ter vergelijking: de kostprijs voor PV-zon ligt op dit moment nog tussen €0,35/0,40. Je kan dus gevoeglijk aannemen dat het aantal SDE+ projecten voor zonneenergie het komend jaar tot nul zal teruglopen.

Een relatief goedkope duurzame techniek is wind op land, maar dat is tevens de techniek die op de grootste oppositie door omwonenden kan rekenen. Nederland is dichtbevolkt en het aantal gebieden op land dat geschikt is voor wind en niet in de buurt van een bebouwde kom ligt is beperkt.

De innovatiedoelstelling uit de oorspronkelijke SDE wordt geschrapt. Verhagen kondigt aan dat hij daarvoor met een apart voorstel komt, zonder aan te geven in welke richting dat zal gaan.

Verder valt op in het voorstel dat het nieuwe systeem zodanig is vormgegeven dat er een gigantische bureaucratie nodig blijft om de subsidie uit te delen. Het is me dan ook een raadsel hoe Verhagen een bezuiniging van 900 formatieplaatsen bij Agentschap.nl (uitvoerder van de SDE regeling) kan inboeken. Dat haalt hij op deze manier nooit.
Dat komt omdat de minister de essentie van de Duitse feedin regeling niet overneemt: dat is een open-eind-regeling, waar je geen subsidiebeschikking meer nodig hebt maar zo aan de slag kan.

Ik vrees dat met deze invulling van de SDE+ de hoop dat deze regeling iets kan bijdragen aan het versnellen van duurzame energie doelstellingen vervlogen is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: