De Boer vs Jansen: woningwaardering

dubbelcolumn nvm.nl, 8 november

Beste Paulus,

In Nederland kennen we de Huurprijzenwet. Met het puntensysteem in deze wet wordt bepaald wat de maximale huurprijs van een woning mag zijn. Het puntensysteem heet ook wel het woningwaarderings-stelsel. De punten geven de kwaliteit van een huurwoning weer.

Bij elk aantal punten hoort een maximum huurprijs. Deze wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Is de huur hoger, dan kan de verhuurder, desnoods met tussenkomst van de huurcommissie, hierop worden aangesproken. Is de huur echter lager, dan mogen de huren met een maximumpercentage stijgen.

Bij dit puntensysteem treedt nu een probleem op. Er bestaan tal van situaties waarin het aantal huurpunten onevenredig laag is ten opzichte van de marktprijs van de woning.

Een deel van het probleem wordt opgelost door een huurverhoging van 5 procent boven het inflatiepercentage toe te staan bij huishoudens met een inkomen van € 43.000,- en hoger. Scheefwonen kan in deze gevallen weer enigszins worden rechtgetrokken.

Maar wat te doen met gevallen waarin een huiseigenaar geconfronteerd wordt met de huurcommissie, en gedwongen wordt de woning onder de kostprijs te verhuren? De huiseigenaar komt in dat geval in een onmogelijke situatie, waarin hij aan kosten meer kwijt is dan hij aan huurpenningen ontvangt. Bovendien is de woning niet – of alleen met verlies – te verkopen.

Dit kan niet de bedoeling geweest zijn van de Huurprijzenwet. Ik wil graag met minister Donner in gesprek om te kijken of voor deze situaties een uitzondering kan worden gemaakt, zodanig dat een verhuurd object niet méér kost dan het oplevert.

Nu Paulus, aan jou de vraag of je ook bereid bent om mee te denken in deze en een oplossing aan wil reiken voor deze groep huiseigenaren.

Groet, Betty

Beste Betty,

Ook ik wil het woningwaarderings-stelsel verbeteren. Maar ik heb een beter plan. Je vergeet dat de puntentelling alleen geldt voor huizen met een huur onder 650 euro per maand. 85 procent van die voorraad is in handen van de woningcorporaties. Verhuren onder de kostprijs? Hallo, wakker worden! Weet je wie er onder de kostprijs verhuren? Woningcorporaties, bij nieuwbouw. Particuliere huisbazen verhuren veelal oude, slecht onderhouden woningen en kamers voor te veel geld.

Als het VVD-plannetje om alle huren te liberaliseren doorgaat, zitten straks alle betere wijken op slot voor mensen met een modaal of lager inkomen. Ik heb drie verbetervoorstellen. 1. Breid de huurbescherming uit tot 850 euro per maand. 2. Baseer de puntprijs op de kostprijs van een nieuwe woning. 3. Voer de verouderingsaftrek weer in, waardoor renovatie beloond wordt. Zo stimuleren we de bouw van betaalbare nieuwbouw, renovatie van bestaande woningen en bestrijden we huisjesmelkerij.

Groeten, Paulus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: