Vergeten dieren

Leerlingen van twee Haagse basisscholen boden op vergeten dierendag samen met de dierenbescherming zojuist de resultaten aan van een opinieonderzoek onder basisschoolleerlingen over dierenwelzijn. Proefdieren en heel veel kippen in een klein hokje zijn volgens hen het minst gelukkig in Nederland. Ik nam met mijn collega’s uit de commissie LNV het onderzoek in ontvangst.

“Wie moet er iets doen om deze dieren te helpen?” was ook een van de vragen. Hoewel Jan Smit, Nick & Simon en Maxima ook aardig wat stemmen scoorden vonden 77% van de ondervraagde kinderen toch dat de politiek als eerste verantwoordelijk is voor deze taak.

Dat lijkt me een goed analyse. Wij gaan hier in de Tweede Kamer over de wetten die het dierenwelzijn moeten regelen. Een voorbeeld daarvan is het initiatief-wetsvoorstel van Krista van Velzen (SP) en Harm Evert Waalkens (PvdA) tot verbod van de pelsdierhouderij, dat vandaag in de Eerste Kamer verdedigd is door Henk van Gerven en Jeroen Dijsselbloem.

Er is de afgelopen jaren veel bereikt in de verbetering van het welzijn van “aaibare dieren”, maar een stuk minder op het gebied van de dieren in de bio-industrie. Dat komt omdat de traditionele lobby van de megaboeren in het parlement (VVD en CDA) in de afgelopen periode ook vrijwel altijd gesteund werd door de PVV. Die partij profileert zich als dierenvriendelijk, zie het voorstel van Dion Graus over de animal cops, maar wordt opeens een stuk minder fanatiek als het gaat om vergeten dieren en de belangen van de grote boeren. Dat is niet zo consequent.

Over die animal cops liet de Dierenbescherming tijdens de aanbieding van de petitie blijken dat ze helemaal niet gelukkig zijn met de verdere versnippering van het toezicht op het dierenwelzijn, als er nóg een handhavende partij zou bijkomen. Het zou veel verstandiger zijn om het bestaande toezicht te versterken, zowel qua menskracht, middelen als bevoegdheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: