Nederland is (toch) vol

‘In een gemiddelde achtertuin zit meer biodiversiteit dan in een weiland! (..). Feitelijk moet je dan ook concluderen dat het voor het groene hart het beste zou zijn als we daar een grote hoeveelheid huisjes met tuintjes wegzetten. Dan blijft de biodiversiteit het meest gewaarborgd. Dat zeg ik dan als specialist in Ruimtelijke Ordening hè, al is dat nu niet mijn terrein.’ Ja, je kon altijd lachen met Barry toen hij nog in de Kamer zat.


Barry’s favoriete biotoop

Annemarie Jorritsma, Frits Bolkestein (beiden VVD) en Barry Madlener (PVV) vonden acties voor het behoud van de groene ruimte maar onzin. Het is mooie bouwgrond en Nederland is helemaal niet vol. Toch? Maar zie: voor het eerst heeft Eurostat een vergelijkend onderzoek gedaan naar het ruimtegebruik in de EU. Nederland staat met vlag en wimpel op kop als het gaat om ruimtegebruik voor woningen, bedrijfsterreinen, infrastructuur en andere bebouwing.

Nederland staat in de statistiek op kop met 13% bebouwd. De nummer twee België volgt op respectabele afstand met 10%. Voor degenen die denken dat 13% zoveel nog niet is: de kwaliteit van de open ruimte gaat nog veel sneller achteruit door de versnippering: de wegen die voor wéér een extra doorsnijding zorgen, het vakantiebungalowpark in de groene long.

In het regeerakkoord wordt het realiseren van robuuste verbindingen tussen de Ecologische Hoofdstructuur geschrapt. Terreinen van Staatsbosbeheer buiten de EHS moeten verkocht worden. Met dit PVC-kabinet wordt Nederland nog veel voller.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: