Grootverbruikers energie: geen energiebelasting, nauwelijks energiebesparing

Afgelopen dinsdag stelde ik schriftelijke vragen over een onthullend rapport van CE-Delft over het convenant benchmarking energie-efficïency: grote bedrijven sloten in 1999 een deal met minister Jorritsma, waardoor ze vrijstelling kregen van energiebelasting, mits ze hun best zouden doen om vrijwillig energie te besparen. Niet dus. RTL besteedde er zaterdag aandacht aan.


de Nederlandse fiscus gelooft u niet op uw blauwe ogen. maar waarom geloven ze de grote bedrijven dan wel op de automatische piloot?

Nederlandse huishoudens betalen gemiddeld €250/jaar aan energiebelasting, grote bedrijven vrijwel niets. De tarieven voor kleinverbruikers zijn in Nederland het hoogst, voor grootverbruikers het laagst. Deze aperte onrechtvaardigheid was voor de SP in 1996 reden om tegen het wetsvoorstel voor de Regulerende Energiebelasting te stemmen. Grootverbruikers hebben immers juist de meeste mogelijkheden om op een efficiënte manier zuiniger met energie om te gaan.

Destijds was hèt argument in het parlement om de grootverbruikers te ontzien: anders vertrekken de bedrijven naar het buitenland. Uit het onderzoek van CE blijkt echter dat de energiebelasting op gas in Duitsland voor grootverbruikers 12x zo hoog is als in Nederland. Voor elektriciteit zelfs 25x zo duur. Duitsland heeft nog veel meer zware industrie dan ons land, daar zouden ze dus echt niet aan deze maatregel begonnen zijn als die rampzalig zou uitpakken uit het oogpunt van industriepolitiek.

De Nederlandse regering snapte ook wel dat het vrijwaren van de olieraffinaderijen, hoogovens en chemische industrie, samen goed voor 40% van ons primaire energieverbruik, van de belasting niet goed zou vallen. Daarom werd een convenant afgesloten, waarin de bedrijven beloofden om in de periode 1999-2009 per jaar gemiddeld 1,3% energie te zullen besparen. Ter vergelijking: in het regeerakkoord B-IV was sprake van een bezuinigingsdoelstelling van 2%/jaar. Een hele bescheiden eis dus. Desondanks is de gerealiseerde energiebesparing over 1999-2007 slechts 0,5%/jaar, nog minder dan de besparing die de kleinverbruikers over die periode gerealiseerd hebben. Maar die betalen dan ook een stuk meer voor hun gas en elektriciteit.

Dat convenanten niet werken is geen nieuws. Mijn oud-collega Remi Poppe betoogde dat 14 jaar geleden al en enkele maanden geleden werd het nog eens wetenschappelijk bewezen door de Rotterdamse econoom Elbert Dijkgraaf, sinds kort kamerlid voor de SGP.

Wat mij betreft onderschrijft het CE-onderzoek dat er snel twee zaken geregeld moeten worden: de energiebelastingen voor grootverbruikers moeten omhoog; vrijstellingen moeten niet gekoppeld worden aan beloften om energie te besparen, maar aan gerealiseerde energie besparing.

lees hier mijn schriftelijke vragen: EZ 20100714 SV convenant energie-efficiency DEF
Lees hier het rapport van CE-Delft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: