Prorail: no-rail

Bert Klerk, de baas van spoorbeheerder Prorail, vindt de helft van de wissels in het Nederlandse spoorwegnet overbodig. Die dingen zijn hardstikke duur in aanschaf en onderhoud. Bert wil recht op zijn doel af en houdt niet van onduidelijke afslagen. Maar zorgen wissels niet ook voor flexibiliteit in het net?


nou vooruit: misschien kunnen er een paar wissels geschrapt worden

Klerk wil de kosten van het spooronderhoud met 20% verlagen. Op zich vind ik het prima -zelfs wenselijk- dat Prorail voortdurend op zoek is naar manieren om efficiënter te werken. Maar bij dit plan kan je duidelijk de gevolgen van het door midden knippen van de Nederlandse Spoorwegen in Prorail en NS Reizigers zien. Bij een geintegreerd spoorbedrijf zou altijd de optimalisatie van het bedrijf als geheel voorop staan. NS Reizigers (en de andere spoorvervoerders) hebben belang bij een vlekkeloos onderhouden en flexibel spoorwegnet. Nederland heeft het hoogste aantal treinkilometers per kilometer spoor: de infrastructuur wordt zeer intensief gebruikt.

Maar Prorail is sinds 1995 een zelfstandig (staats)bedrijf, dus probeert Bert Klerk zijn eigen bedrijfsresultaat op te poetsen, ook al veroorzaakt hij daarmee waarschijnlijk een hoop ellende voor de spoorvervoerders en de reizigers. Als je iedere dag in de trein zit weet je hoe handig het is als er bij een verstoring -zoals een trein met panne- wat meer wissels in een traject liggen dat het absolute minimum bij een normale treinenloop.

Prorail was een van de eerste kinderen van Paars. De SP heeft destijds gewezen op de gevolgen van het in mootjes hakken van een netwerkorganisatie. De beste manier om een heleboel geld te besparen bij de spoorbedrijven is het weghalen van de Berlijnse muur tussen staatsbedrijven die een twee-eenheid horen te vormen.

NB: ook FNV Spoor is niet blij met Bert, want zijn plannetje zou machinisten en conducteurs alsnog veroordelen tot het beruchte rondje-rond-de-kerk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: