Hypotheekaftrek

NRC Handelsblad van 29 mei analyseert de gevolgen van de verkiezingsprogramma’s voor de hypotheekaftrek van starters, doorstromers en zittenblijvers. Conclusie: “De kramp is verdwenen rondom de renteaftrek.” Helaas is ook de nauwkeurigheid verdwenen in de vergelijking van de NRC.

Bij de effecten voor een tweepersoons-startershuishouden met een hypotheek van €200.000, stelt de NRC: “PvdA, SP en D66 willen dat huizenbezitters elk jaar 1 procentpunt minder aftrekken, te beginnen bij het deel van het inkomen dat in het 52-procentstarief van de inkomstenbelasting valt.”
Dit klopt voor PvdA en D66, die de aftrek geleidelijk verlagen naar 30%. Maar de SP beperkt de aftrek geleidelijk tot 42%, de een na hoogste schijf van de inkomstenbelasting. De 42% schijf loopt tot een (persoonlijk) belastbaar inkomen van €54.776 (peiljaar 2009). Zelfs al zou dit tweepersoons startershuishouden afhankelijk zijn van één inkomen, dan nog zou hun volledige aftrek in het 42% tarief blijven vallen. Kortom: ze merken helemaal niets van de beperking van de aftrek tot 42%. Maar de meeste huishoudens met twee volwassenen vallen tegenwoordig in de categorie anderhalf-verdieners. Zij zouden zelfs bij een gezamelijk jaarinkomen van €80.000 nog steeds in de 42% schijf vallen. Met dat inkomen kan je ongeveer de €350.000 lenen waarboven de SP de hypotheekaftrek aftopt.

Elders in het artikel staat dat D66 en Partij voor de Dieren de fiscale aftrek willen behandelen als een “ouderwetse annuïteitenhypotheek“. Dat wil de SP ook, alleen voor nieuwe hypotheken, zie de CPB doorrekening. Waarom we dat willen: de wereldwijde hypothekencrisis van 2007/2008 heeft duidelijk aan het licht gebracht dat eigen woningbezitters met midden- en lagere inkomens in een stagnerende markt grote risico’s lopen als ze vast zitten aan hypotheken waarop gedurende de looptijd weinig of niets wordt afgelost. De problemen met de klanten van Scheringa’s DSB-Bank zijn ook in hoge mate te wijten aan dit soort producten.

Tenslotte meldt de NRC: “De VVD wil ook de overdrachtsbelasting bij de verkoop van een huis halveren.”
Jammer: ook de SP wil de overdrachtsbelasting halveren, terwijl ook Christenunie, D66 en GroenLinks de overdrachtsbelasting willen afbouwen.

De liefhebber moet zelf maar de fouten uit de voorbeelden van de doorstromer en de zittenblijver vissen.

Conclusie: hoedt u voor het blindelings vertrouwen op artikelen uit Kwaliteitskranten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: