Citaat van de dag

JamieFellner“The land of the free is in fact the land of the jail.”

Jamie Fellner, namens Human Rights Watch in een reportage van RTL4 Journaal van 15 maart 2010

In de Verenigde Staten zitten op dit moment 2,5 miljoen mensen in de gevangenis, ongeveer een op de honderd inwoners. Daarmee staan de VS aan de top van het wereldwijde bajesklassement. In 1980 zaten er 500.000 mensen in Amerikaanse gevangenissen, het aantal is dus in dertig jaar vervijfvoudigd. Heb je een kleurtje dan wordt de kans om in de bak te zitten nog een stuk groter: van de zwarte Amerikaanse mannen zit een op de vijftien vast.

Bij steeds meer Amerikanen groeit het besef dat hier iets goed mis is. Maar gevangenissen vormen inmiddels een bedrijfstak met een omzet van $75 miljard, die congresleden onder druk zet om niet in te stemmen met een verschuiving van repressie naar preventie.

In Nederland zit 1:1000 inwoners in de gevangenis, dat lijkt dus een stuk gunstiger. Toch is er ook hier de afgelopen decennia een enorme groei geweest van het aantal gevangenen, al heb ik de precieze cijfers niet paraat.

“The land of the free” verwijst naar het refrein van het Amerikaanse volkslied: “Oh, say does that star-spangled banner yet wave, O’er the land of the free and the home of the brave?” Misschien is dat het meest effectieve argument om de Amerikanen aan het denken te zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s