KNMI links-radikaal bolwerk?

DEN HAAG-TWEEDE KAMER-VRAGENUURTJEZe zullen het zelf nooit bevroed hebben, maar het KNMI is -volgens PVV-kamerlid Richard de Mos- een gezelschap klimaatalarmisten en daarmee bijna gelijk te stellen aan een links-radikaal bolwerk. Op verzoek van De Mos debatteerde de Kamer vanmorgen voor de derde keer in twee maanden over fouten in de rapporten van het IPCC, de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties.

Het staat vast dat het IPCC op een aantal punten slordig is geweest bij het gebruik van “grijze bronnen”, dat zijn onderzoeken die niet getoetst zijn op basis van wetenschappelijke standaards. Zo heel verrassend is dat trouwens niet voor een rapportage van 3.000 pagina’s, waaraan wereldwijd 450 hoofdauteurs en 800 co-auteurs meegewerkt hebben.
Het is wel zaak dat de kwaliteitseisen en de handhaving van de kwaliteitseisen bij het IPCC-onderzoek aan de hand van de gemaakte fouten worden aangescherpt. Gisteravond maakte voorzitter Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties bekend dat de Nederlander Robbert Dijkgraaf, voorzitter van de KNAW, de leiding krijgt over het onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van de IPCC-organisatie en de oorzaken van de gemaakte fouten. De keuze voor Dijkgraaf lijkt me een goede. Hij staat pal voor de opvatting dat de wetenschap open moet staan voor debat. In het maart nummer van de Tribune zegt hij, in gesprek met Jan Marijnissen, letterlijk: “Een academicus is in de eerste plaats kritisch, vooral op zichzelf. Wetenschap is één groot gevecht tegen vooringenomenheid en ijdelheid, tegen blinde vlekken.”

Wat mij betreft mogen ook politici wel wat kritischer worden op zichzelf. Richard de Mos beschuldigt gerenomeerde onderzoeksinstellingen van leugen en bedrog, maar baseert zich daarbij zelf op bronnen die zichzelf in het geheel niet open stellen voor externe toetsing en debat en die mede gefinancierd blijken te worden door de kolen- en olie-industrie. Ik riep De Mos daarom op om de lat voor zijn eigen inbreng net zo hoog te leggen als de PVV doet bij de klimaatonderzoekers. Daarop bleef het stil.

Lees hier mijn volledige inbreng bij het debat: MIL 20100310 TOE IPCC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: