Hoe zat het ook weer met dat groene Vattenfall?

Volgens Diederik Samsom was Vattenfall, in tegenstelling tot RWE (koper van Essent) een hardstikke groen bedrijf. Dus was de PvdA voor verkoop van NUON.
Binnen een jaar blijkt dat Samsom belazerd is door Vattenfall. En de Nederlandse bevolking door Samsom.

diederik-samsom
Diederik Samsom was lyrisch over de overname van NUON door Vattenfall

(17 februari 2010, 10:21 uur)
STOCKHOLM (ANP) – Het Zweedse energieconcern Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, investeert de komende vijf jaar vooral in fossiele brandstoffen en minder in windenergie. Dat blijkt uit een conceptvijfjarenplan, waarover het Zweedse financiële dagblad Dagens Industri woensdag bericht. De komende vijf jaar voorziet staatsbedrijf Vattenfall nieuwe uitgaven voor kolen- en gascentrales in Nederland, Duitsland en Polen, die volgens analisten de kooldioxide-uitstoot van het bedrijf met 30 procent vergroten. Vattenfall halveert volgens Dagens Industri tegelijkertijd de pot voor windenergie naar 2 miljard euro. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen de krant dat windenergie met de huidige, lagere elektriciteitsprijzen minder winstgevend is.

“Volgens Samsom heeft Vattenfall als het gaat om duurzaamheid een veel betere reputatie dan RWE.” (FD, 23 februari 2009)

“De PvdA zegt maandag in principe positief tegenover de beslissing van Nuon te staan. Volgens PvdA Tweede-Kamerlid Diederik Samsom is het Zweedse energiebedrijf met zijn grote investeringen in wind, water en biomassa een ideaal energiebedrijf waarmee de weg naar een duurzame energievoorziening voortvarend kan worden afgelegd. Met Vattenfall maakt Nuon volgens de PvdA een heel andere keuze dan Essent, dat koos voor RWE. Volgens de PvdA ‘een bedrijf dat vooral op kolen en bruinkool is gericht en in één keer alle aandelen van de hand wil doen’.” (Nieuws.nl, 23 februari 2009, 15:39)

“Mevrouw Van Gent (GroenLinks): Het lijkt toch een beetje op koehandel, want die statenleden zijn natuurlijk ook niet van gisteren. Ik ga daar tenminste niet van uit. Zij krijgen nu iets voorgespiegeld. Het is wel duidelijk welke agenda RWE heeft. RWE houdt een grote vis voor en dat kan een spierinkje worden. Het lijkt namelijk te gaan om 1,5 mld. maar dat kan weer worden afgekocht met 40 mln. Wij zijn toch gekke Gerritje niet, hier niet, maar ook niet in Noord-Brabant? De start van het bieden is dus volkomen fout geweest. Wat zijn dan de randvoorwaarden van de PvdA-fractie in deze Kamer en in Noord-Brabant om het wel tot een succesvolle green deal te maken, zodat je kunt zeggen: dan slikken wij dat Essent wordt overgenomen door RWE? Die helderheid moet u dan nu wel geven.
De heer Samsom (PvdA): Moet ik dat in cijfers doen? Daar wil ik best een poging toe wagen. Laten wij RWE en Vattenfall met elkaar vergelijken. Vattenfall investeert ongeveer 5% van haar gehele omzet in duurzame energie. Dat is een groot deel van haar winst. Bij RWE is dat 2%. Als die cijfers elkaar naderen, ben je alweer een stap verder. Vattenfall wil 15 GW aan windenergie neerzetten in 2020. Bij RWE blijft dit steken op 9 GW.”
(Handelingen Tweede Kamer, 14 mei 2009, pag.84-6598, debat verkoop Essent)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: