Succes: Van der Laan gaat “niet bestaande” maas in de wet dichten

visnetten

Volgens oud-minister Vogelaar bestond er helemaal geen maas in de woningwet, waardoor corporaties het stelsel kunnen verlaten met medeneming van hun bezit aan sociale huurwoningen. Haar opvolger Van der Laan vond dat aanvankelijk ook. Maar inmiddels gaat hij zekerheidshalve toch maar bekijken of het tocht niet verstandiger is. Een succes voor de SP, die van meet af aan wilde dat de wet op dit punt zo duidelijk mogelijk moet zijn.

De discussie begon twee jaar geleden met de Ommense corporatie De Veste. Directeur Jan Sinke kondigde aan te willen “uitstappen”, nadat minister Bos een winstbelasting voor de woningcorporaties – wettelijk verankerde niet-winstbeogende instellingen- had ingevoerd. Dat was schandalig, asociaal, contraproductief. Allemaal waar, maar wat mij betreft geen reden om je te onttrekken aan iedere vorm van wettelijke controle.

Inmiddels is de juridische procedure van De Veste gevorderd tot een uitspraak van de rechtbank van Zwolle. Die gaf Van der Laan welistwaar gelijk in zijn weigering om in te stemmen met het verzoek van De Veste, maar zei tegelijkertijd dat de minister van VROM in principe wel het recht heeft om uitstappen toe te staan. Vogelaar en Van der Laan hadden steeds beweerd dat dit door de wet principieel wordt uitgesloten.

Er lijkt dus wel degelijk een lek -of op zijn minst een onduidelijkheid- in de woningwet te zitten. Om te voorkomen dat straks meer corporaties het voor beeld van De Veste en woningstichting Den Helder volgen moet de wet op dit punt aangepast worden. Van der Laan gaat dat nu uitzoeken. Dat is winst.

lees hier mijn inbreng bij het debat met Van der Laan: VH 20100128 AO Den Helder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: