pontificaal

Ik kende dit woord in de betekenis ‘met veel aplomb’: “pontificaal nam hij op de eerste rij plaats”. Maar gisteren ontdekte ik in museum het Catharijneconvent de oorspronkelijke betekenis van dit woord: bisschoppelijk. Het getoonde object laat zien dat de hedendaagse betekenis direct afstamt van de oorspronkelijke.

catharijneconvent 014 small
de pontificale handschoenen uit de schatkamer van het Catharijneconvent

Het rijksmuseum Catharijneconvent is gevestigd in een middeleeuws klooster, dat later in gebruikt werd als hospitaal. De collectie bestaat uit religieuze kunst: een schitterende beeldencollectie, schilderijen van onder meer Jan van Scorel en een schatkamer met kostbare monstransen en kelken. Die kan je in alle rust bekijken, want druk is het er zelden.

Lingam
Gisteren puilde echter één zaaltje op de eerste verdieping uit. Daar was de tentoonstelling Lingam te zien met 122 vruchtbaarheids-symbolen. Volgens de organisator hebben die ook iets met religie te maken. Het zal best wel, maar dit initiatief lijkt me toch vooral een commerciële meesterzet om nieuw publiek binnen te halen in een museum dat alleen bekend is bij de kenners. Sex sells, zelfs in de museumwereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: