Bewoners Lunetten woest over extra stank en herrie

Bewoners Lunetten
Ruim 200 bewoners van mijn wijk Lunetten, waaronder een flink aantal SP-leden, was gisteravond aanwezig bij een informatieavond over de plannen voor de verbreding van de A27 en de A12, pal langs onze wijk. De verontwaardiging is groot.

Lunetten is de wijk met de hoogste autoweg-dichtheid van Nederland. Aan de zuidzijde ligt de A12, met ter plaatse 12 tot 14 stroken. Aan de Oostzijde de A27 met 8 tot 10 stroken. En aan de noordzijde de voormalige autoweg naar Amersfoort met 4 stroken. De geluidsdeken wordt gecompleteerd door twee van de drukste spoorlijnen van Nederland.

Maar minister Eurlings vindt dat nog lang niet genoeg. Wat hem betreft wordt de A27 (pas in 1986 geopend) verbreed tot 14 stroken en ook de A12 krijgt er nog minstens 2 stroken bij.

Enkele maanden geleden haalde ik al met SP-ers uit de wijk handtekeningen op voor een referendum over de aantasting van de luchtkwaliteit door al die autowegen. 80% van de bewoners was het met ons eens: de herrie en stank zijn nu al niet te harden. Een raadsmeerderheid van onder meer PvdA, CDA en VVD verwees dat referendum echter naar de prullenbak.

Maar het rommelt door. Het Bewoners Overleg Lunetten organiseerde gisteravond in samenwerking met de Vrienden van Amelisweerd -destijds de initiatiefnemers van het verzet tegen de A27 door het natuurgebied- een informatieavond. Daar waren de reacties zodanig dat er nu een actiecomitè wordt opgericht om het verzet in de wijk te bundelen.

Als eerste stap wordt komende zaterdag 16 januari om 13.00 uur een ‘dekselse optocht’ georganiseerd vanaf wijkcentrum de Musketon naar de fietsbrug over de A27. Cruyff zei het al: ‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’, dat is maar een klein eindje lopen. Dus houdt iedereen energie genoeg over om een dekselse pokkenherrie te maken.

Ook in andere Utrechtse wijken (Oost, Voordorp, Overvecht) worden optochten gehouden.

Wat is het alternatief voor nog meer asfalt? Dat is vooral beter openbaar vervoer en betere fietsvoorzieningen. Want een groot deel van het verkeer op de Utrechtse randwegen bestaat uit inwoners van de stadsregio. Maar ook de aanleg van de spoorlijn Breda-Utrecht-Almere, parallel aan de A27, zou een flinke vermindering van het aantal auto’s opleveren. VVD-wethouder De Bondt, die gisteren ook aanwezig was, moest toegeven dat er een enorme achterstand is bij de investeringen in openbaar vervoer. Maar helaas wordt dat niet vertaald in extra geld: Eurlings zegt €500 miljoen uit te trekken voor OV en maar liefst €1,2 miljard voor extra asfalt. Als je goed rekent zijn de uitgaven voor wegen zelfs tien keer zo hoog als voor openbaar vervoer. Dat staat haaks aan de mooie woorden op dit punt.

UPDATE 12-1, 13:50
Hierbij de volledige informatie over de demonstraties op zaterdag 16-1:
Lunetten, start 13:00 uur, bij de hoofdingang van buurtcentrum de Musketon, Hondsrug 19, aan de overkant van de C1000. Eindpunt bij brug over de A27 aan ‘Tussen de Rails’-fietspad / langs spoorlijn Utrecht-Arnhem.
Overvecht, start 13:30 uur op twee locaties: schoolplein Pagodedreef en schoolplein Dianadreef. De scholen zijn ook het eindpunt.
Voordorp, start 14:00 uur: winkelcentrum de Gaard (aan de Troosterhof)
Rijnsweerd, start 14:30 uur: Daltonschool Rijnsweerd, Jan Muschlaan 24

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: