Stop het schoonrekenen

Samen met Karin Zwamborn en Chris Baerveldt heb ik vanmorgen in mijn wijk Lunetten 150 handtekeningen opgehaald voor het Platform Referendum Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht. De SP is een van de initiatiefnemers van het platform. We willen dat er zo snel mogelijk een eind gemaakt wordt aan het “schoonrekenen” van de lucht door de gemeente Utrecht.

SP 20091030 Lunetten-luchtkwaliteit-1

De lucht in Utrecht is op veel plaatsen vuiler dan de wettelijke norm toestaat. Dat is een half jaar geleden onweerlegbaar vastgesteld door een meetprogramma gedurende 16 weken op 20 locaties in de stad, betaald door de lokale SP-gemeenteraadsfractie. Het droevig record werd gemeten bij het streekbusstation naast Utrecht CS: 113 microgram stikstofdioxide, waar 40 microgram is toegestaan. Ondertussen beweert de gemeente dat de lucht schoner is dan de norm. Hoe dat lukt? Door de emissies niet te meten, maar te berekenen. Creatief te berekenen. De reden daarvoor is de wens van de gemeente om een aantal grote bouwprojecten en de aanleg van een aantal nieuwe wegen door te zetten, terwijl dat niet is toegestaan als de wettelijke normen overschreden worden.

SP 20091030 Lunetten-luchtkwaliteit-2

Steeds meer mensen in Utrecht hebben daar de buik van vol, vandaar het initiatief voor een referendum. Ook in Lunetten maken veel bewoners zich ongerust, zo kon ik vanmorgen zelf vaststellen. Vrijwel iedereen die we aanspraken was bereid om zich achter het referendumverzoek te scharen. Minister Eurlings wil binnenkort de A27, die pal langs mijn wijk loopt, verbreden van acht naar tien stroken. Dat komt dan nog bovenop de twaalf stroken asfalt van de A12 en de vier stroken asfalt van de Waterlinieweg die de wijk aan de andere zijden begrenzen.
Wij willen dat er ook gekeken wordt naar de openbaar vervoer variant in plaats van alleen maar kamerbreed asfalt uit te rollen. De A27 loopt van Breda via Utrecht naar Almere. Het wordt hoog tijd om daar een spoorlijn naast te leggen, zodat je voor deze verbinding niet gedwongen wordt om de auto te nemen.

UPDATE 5-11
Vanmorgen melden de media dat het kabinet in overleg met de provincie en de gemeente Utrecht “besloten” heeft dat de A12 en de A27 ter hoogte van Lunetten verbreed worden naar 2×7 stroken. Gelukkig heeft de Kamer daar het laatste woord over, want met name voor de A27 is dit een krankzinnige verbreding. Die is nu 2×4 stroken breed, terwijl die weg nog geen 25 jaar oud is. Dit soort extrapolatie laat zien dat blijven verbreden geen optie is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: