Bo-ex investeert in veilig drinkwater

De woningcorporatie Bo-ex kreeg in augustus 2006 wagonladingen kritiek over zich heen toen in een complex nieuwbouwwoningen in de Utrechtse Rivierenwijk legionella werd geconstateerd. Achteraf bleek Bo-ex part noch deel te hebben gehad aan het probleem: energiebedrijf Eneco had zijn stadsverwarmingsleidingen verplaatst tot vlakbij de koudwaterleidingen naar de woningen.
Toch was het incident een wake-up call voor Bo-ex, dat besloot om de drinkwaterkwaliteit in zijn complexen systematisch te gaan onderzoeken en waar nodig te verbeteren.

20100108 AnodischeOxidatieBoex
de installatie voor anodische oxidatie in verzorgingsc complex Brandenburchdreef

Ik was afgelopen vrijdag op bezoek bij Ron van den Heuvel, die bij Bo-ex verantwoordelijk is voor de legionella-aanpak. Als woningeigenaar ben je verantwoordelijk voor de installatie “achter de meter”. Legionella kan ontstaan indien water een temperatuur heeft boven 25 graden, de besmetting verdwijnt boven 60 graden.

Er zijn allerlei potentiële oorzaken voor legionellabesmetting in gebouwinstallaties. Bij stadsverwarming kan in oudere meterkasten de invoer van het drinkwater veel te warm worden. Ook vloerverwarming en ingestorte cv-leidingen kunnen voor problemen zorgen, als ze dichtbij waterleidingen zitten. Verder is de detaillering van de waterinstallatie van belang. Daar mogen geen doodlopende einden in voorkomen en alle leidingdelen moeten regelmatig gebruikt worden. Tenslotte kan ook het materiaal van de leiding bijdragen aan de verspreiding van legionella. De polypropeen slangen die je op campings in het buitenland vaak ziet scoren erg slecht op dit punt.

Bo-ex heeft de afgelopen drie jaar prioriteit gegeven aan het opzetten van een monitorprogramma voor alle ouderencomplexen en verzorgingshuizen. Een van de complexen waar legionella werd aangetroffen was de Brandenburchdreef in de wijk Overvecht.

Inmiddels is de installatie voor €30.000 verbeterd. De installatieruimte, waar ook de collectieve luchtverwarmingsinstallatie staat, is compleet geisoleerd. Voor de isolatie werden in de zomer temperaturen van 35 graden gemeten. De drinkwaterinstallatie is voorzien van een desinfectiesysteem op basis van anodische oxidatie. Omdat deze installatie nogal wat drukverlies veroorzaakt moest ook nog een hydrofoor geplaatst worden. Verder is de boiler vervangen, omdat het oude model ook een bron van legionellabesmetting bleek. Bijkomend voordeel is dat de aanpassingen een flinke energiebesparing hebben opgeleverd.

20100108 IsolatieAfsluiterBoex
één ongeisoleerde afsluiter of koppeling veroorzaakt evenveel energieverlies als drie meter pijp; daardoor liep de temperatuur in de installatieruimte vóór de na-isolatieronde op tot 35 graden

Desinfectieapparatuur, zoals in dit geval is toegepast, is overigens niet de ideale manier om legionella te bestrijden. Beter is het om de opbouw van de installatie aan te passen, zodat dode einden verwijderd worden en de doorstroming verbetert. In dit geval was dat niet mogelijk omdat een groot deel van de waterleidingen is ingestort in het betonnen casco.

Inmiddels is branchevereniging Aedes bezig met het opzetten van een opleidings-programma voor het bestrijden van legionella in gebouwinstallaties. Praktijkmensen zoals Ron van den Heuvel worden daarbij ingeschakeld, om hun ervaringen over te dragen aan de collega’s.
Een uitstekend initiatief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s