voorkom koolmonoxidevergiftiging, vervang open geisers, kachels en CV-ketels

Steenwijk De Arend 005 smallDat is het dringende advies van het ministerie van VROM aan corporaties en andere professionele verhuurders. Het advies wordt toegelicht in de Handreiking vervanging open verbrandingstoestellen, die deze maand verscheen. Daarmee komt minister Van der Laan -een beetje- tegemoet aan mijn pleidooi om open verbrandingstoestellen te verbieden. De handreiking laat in ieder geval aan duidelijkheid niets te wensen over.

Enkele citaten:

“Nu kierdichting en een afzuigkap boven het kooktoestel tegenwoordig eerder tegel dan uitzondering zijn, zijn open verbrandingstoestellen om gezondheidsredenen eigenlijk niet meer van deze tijd. Vervanging van dergelijke toestellen door gesloten of elektrische toestellen zou daarom hoge prioriteit moeten krijgen.”
“Een gebrekkige ventilatie gecombineerd met een geiser zonder afvoer levert een verhogd gezondheidsrisico op. Met de verbrandingsgassen kan niet alleen koolmonoxide de woning binnenkomen, maar ook veel vocht. Een afvoerloze geiser is bij normale bewoning verantwoordelijk voor 10% van het woonvocht. Bij overbewoning zal dit percentage aanzienlijk hoger liggen. Daarmee neemt het risico toe op condens- en schimmelvorming en huisstofmijt, waardoor ook de kans op luchtwegklachten aanzienlijk groter wordt, met name bij kinderen.”
“Diverse bronnen, waaronder het RIVM, gaan ervan uit dat jaarlijks circa tien personen overlijden aan koolmonoxidevergiftiging. Het aantal licht- en zwaargewonden is een veelvoud daarvan.”

In de Nederlandse huizen hangen op dit moment nog 1,1 miljoen open geisers, naast 400.000 open gashaarden en een onbekend aantal open CV-ketels. Het grootste deel van deze toestellen is te vinden in flats en oudere etagewoningen, vooral in de huursector.

In de brochure worden 14 alternatieven voor open geisers, kachels en CV-ketels beschreven, inclusief een indicatie voor de vervangingskosten. Ik vind het een uitstekend document, maar blijf het onbegrijpelijk vinden dat de minister van WWI na deze analyse het niet aandurft om open toestellen te verbieden. Dat zou strijdig zijn met Europees recht. Maar is het acceptabel om dermate grote risico’s te blijven lopen om de Europese Commissie te vriend te houden?

Meer over dit onderwerp: zie dossier open verbrandingstoestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: