duurzaamheidslening: smeerolie voor energiebesparing bij bestaande koopwoningen

Het kabinet overweegt na drie jaar talmen medio volgend jaar met een voorstel voor aangescherpte energie-eisen voor bestaande gebouwen te komen. Beter laat dan nooit, maar is dan wel zaak om de eigen woningbezitter met een krappe portemonnee te helpen bij het ophoesten van de noodzakelijke investering. Een goed instrument daarvoor zou de opschaling van de duurzaamheidslening van het stimuleringsfonds volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) zijn.

TonzonVloerisolatie-2
sommige isolatiemaatregelen zijn spotgoedkoop als je ze zelf uitvoert, zoals deze vloerisolatie van Tonzon

Een duurzaamheidslening heeft een looptijd van tien jaar (maximaal bedrag: €7.500) of vijftien jaar (maximaal bedrag: €15.000). Je krijgt een rentekorting van 3% over het geleende bedrag, waardoor de rentelasten meer dan halveren. Zo wordt de noodzakelijke investering ook betaalbaar als je krap bij kas zit.

Helaas zitten er op dit moment nog grote beperkingen aan de duurzaamheidslening. Allereerst zijn er op dit moment nog maar 15 gemeenten en één provincie die aan de regeling mee doen: Amersfoort, Apeldoorn, Beek, Boxtel, Dalfsen, Delft, Eindhoven, Enschede, Haarlem, Hardenberg, Koggenland, Nijmegen, Noord-Brabant, Roosendaal, Weert, Wormerland. Woon je elders, dan vis je achter het net.
Een andere beperking is de inkomenstoets, die per gemeente/provincie kan verschillen. Ik vind het logisch dat je deze lening alleen beschikbaar stelt voor de lagere inkomens, maar het ligt voor de hand om de spelregels voor het hele land uniform te houden.

Op mijn voorstel heeft Remi Poppe daarom vorige week namens de SP een motie ingediend bij de behandeling van de begroting VROM 2010, die de regering verzoekt om “… in samenhang met de invoering van de energieprestatie-eis voor bestaande gebouwen, een voorstel aan de Kamer voor te leggen voor een landelijke duurzaamheidslening, die niet afhankelijk is van de deelname van een gemeente aan de SVn.”

Zoals de gebruikelijk is de motie door de coalitiepartijen afgestemd. Ik ben benieuwd over hoeveel maanden Samsom of Spies met een vergelijkbaar voorstel komen. Ik geef ze een half jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: