Europa belemmering voor veilige bouwkranen

Het ontwerp van de torenkraan die vorig jaar bezweek bij Rotterdam Alexander deugde niet. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor veiligheid in zijn rapport over het ongeluk, dat op 26 november verscheen. Hoofdoorzaak: de Europese Unie vindt het niet nodig dat het ontwerp van bouwkranen preventief onafhankelijk getoetst wordt, voor ze op de markt gebracht mogen worden.

TorenkraanOngeluk
Bij het ongeluk in Rotterdam in augustus 2008 kwam de machinist van de bouwkraan om het leven. Met hetzelfde type kraan hadden zich al eerder problemen voorgedaan (foto: RTV Rijnmond)

Ik heb samen met mijn collega Paul Ulenbelt vandaag schriftelijke vragen gesteld aan minister Donner over het onderzoek van Van Vollenhoven en de zijnen. Het is natuurlijk schandalig dat de Europese Machinerichtlijn geen eisen stelt aan preventieve toetsing van het ontwerp van bouwkranen en dat Europa vervolgens zijn lidstaten verbiedt om zelf aanvullende eisen te stellen.

Maar het is nog veel vervelender: ook bij consumentenartikelen is een preventieve toets op deugdelijkheid/veiligheid niet verplicht. Daar heeft de SP tien jaar geleden al op gewezen. In 1999 hebben we vragen gesteld aan de ambtsvoorganger van Donner -dat was toen Hans Hoogervorst (VVD), nu directeur van de AFM- over gerotzooi met CE-markering. CE staat voor “conformitè Europeënne”, wat zoveel wil zeggen als: “Ik verklaar als fabrikant plechtig dat ik voldoe aan de eisen van de Europese Unie.” Voor de EU zijn lidstaten verplichtte zich te onderwerpen aan dit zelfreguleringsregime hadden we in Nederland nog een ordentelijke toelatingskeur (KEMA-keur), waardoor je rotzooi van de markt kon weren. Maar dat is natuurlijk lastig voor de fabrikanten van rotzooi, dus die kregen het voor elkaar dat fatsoenlijke regels vervangen werden door window dressing. Wanneer gaat daar eens iets aan gedaan worden?

Lees hier de volledige schriftelijke vragen: SZW 20091130 SV veiligheid bouwkranen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: