debat Klimaattop

Kopenhagen - Kleine zeemeermin kopje onder?
Gaat de Kopenhaagse Kleine Zeemeermin door de zeespiegelstijging straks kopje onder?

Van 16-18 december aanstaande wordt in Kopenhagen de internationale klimaatconferentie gehouden, waar een nieuw wereldwijd verdrag gesloten moet worden als opvolger van het Kyoto-protocol. Ik zal daar bij zijn als voorzitter van de delegatie waarnemers van het Nederlandse parlement. Vandaag debatteerde de Kamer met de minister-president en de ministers van VROM, Financiën en Ontwikkelingssamenwerking over de Nederlandse inzet.

Op de PVV na -en wellicht Verdonk, maar die doet nooit mee aan debatten- vinden alle fracties in de Kamer dat een internationaal klimaatverdrag noodzakelijk is. In het kader van dat verdrag zullen ook afspraken gemaakt moeten worden over de hulp aan ontwikkelingslanden, die in het verleden geen bijdrage hebben geleverd aan het klimaatprobleem, maar wel geconfronteerd worden met de gevolgen.

In mijn inbreng heb ik vooral gehamerd op de wenselijkheid dat Nederland in eigen huis meer werk maakt van energiebesparing, energie-efficiency en duurzame energie, als belangrijkste peilers van een gecombineerd energie- en klimaatbeleid. Het komt naar mijn mening onze geloofwaardigheid niet ten goede als de Nederlandse regering een prominente rol wil spelen bij de onderhandelingen, maar tegelijkertijd de prestaties op dit terrein in eigen land onder de maat zijn. In tweede termijn heb ik daarover twee moties aan de Kamer voorgelegd, die donderdag in stemming komen.

Lees hier mijn inbreng: MIL 20091014 TOE Kopenhagen
Lees hier de moties: MIL 20091014 MOTIES Kopenhagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: