Van der Laan voor het blok met nieuwe fusie Ymere

UncleSamMinister Van der Laan staat voor een lastig dilemma. Hij schreef op 12 juni aan de Kamer dat woningcorporaties niet vaker dan eens in de vijf jaar moeten fuseren. Op 1 juli voegde hij daar in een debat aan toe dat Ymere -momenteel de grootste corporatie van Nederland- “…. een goede indicatie is van de maximale omvang voor een woningcorporatie.” En laat nu juist Ymere, op 1 januari 2008 gefuseerd, alweer bezig zijn met het opslokken van de volgende collega. Gaat hij dat pikken?

Goed Wonen Noord-Kennemerland is een kleine corporatie in de regio Alkmaar, die afgelopen tijd met vijf corporaties overleg voerde over een mogelijke fusie. Inmiddels is besloten om het gesprek exclusief met Ymere voort te zetten. Daarmee krijgt deze megacorporatie een vinger in de pap in een regio waar ze nu nog niet actief is.

Is dat erg? Jazeker, omdat keer-op-keer uit onderzoek blijkt dat grote corporaties slechter presteren dan hun middelgrote en kleine collega’s: ze bouwen minder, slopen en verkopen meer, en hebben een veel hogere overhead (lees: bureaucratie) dan de corporaties die hun bezit nog met de fiets kunnen bekijken. Een ander groot nadeel is dat in steeds meer regio’s de keuzevrijheid van de huurders beperkt wordt tot één corporatie. Dat komt de klantgerichtheid ook niet ten goede.

Samen met mijn collega Staf Depla (PvdA) trek ik al tijdenlang ten strijde tegen de corporatielobby die wil dat de politiek zich niet met de schaalvergroting bemoeit. Wel dus. Gisteren heb ik samen met Staf schriftelijke vragen gesteld aan Van der Laan over de snode plannen van Ymere.
Lees ze hier: VH 20090901 SV fusie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: