Vennootschapsbelasting ondermijnt investeringen corporaties

platzakDe vennootschapsbelasting ondermijnt wel degelijk de investeringskracht van de woningcorporaties. Onlangs antwoordde minister Van der Laan op mijn vragen over de corporatie ZO Wonen in Sittard-Geleen dat er weinig aan de hand is. Maar nu dreigt de woningstichting Den Helder zijn investeringsplannen te moeten halveren door de Bosbelasting en de Vogelaarheffing, van €350 naar €175 miljoen. Samen met mijn collega’s Bas Jan van Bochove (CDA) en Staf Depla (PvdA) wil ik daar opheldering over.

Schriftelijke vragen van de leden Jansen (SP) Depla (PvdA) en Van Bochove (CDA aan de minister van Wonen, Wijken en Integratie

1. Bent u op de hoogte van de brief van het WSW aan de Woningstichting Den Helder van 15 juni 2009 met als onderwerp Kredietwaardigheid en faciliteringsvolume?

2. Deelt u de conclusie dat het met name de invoering van de VPB en de Vogelaarheffing is, die het voor de corporatie onmogelijk maakt om het oorspronkelijke investeringsplan te realiseren?

3. Bent u met ons van mening dat het juist voor Den Helder van groot belang is dat de oorspronkelijke plannen kunnen worden uitgevoerd?

4. Ziet u nog mogelijkheden om de Woningstichting alsnog in de gelegenheid te stellen om tot volledige planrealisatie over te gaan?

5. Bent u bereid om hiervoor het overleg met de woningstichting, het gemeentebestuur en marktpartijen aan te gaan?

6. Kunt u aangeven, nader onderbouwd met gegevens van het CFV, of er meer corporaties in dezelfde omstandigheden verkeren en welke corporaties dit betreft?

7. Wilt u de Kamer de antwoorden binnen de termijn van drie weken toesturen?

Zie ook: dossier vennootschapsbelasting woningcorporaties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: