Groter, groter, groter: maar waarom eigenlijk? (2)

Op 4 april schreef ik over het debat in Enkhuizen, naar aanleiding van de voorgenomen gemeentelijke herindeling in West-Friesland. De Groningse bestuurskundige Michiel Herweijer betoogde daar al dat het maatschappelijke effect van de opschaling twijfelachtig is. In VNG-Magazine van 15 mei krijgt hij steun van zijn Tilburgse collega Linze Schaap, verbonden aan de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur (TSPB).

sterkeman

Veel bestuurders die voorstander zijn van schaalvergroting beweren dat kleine gemeenten de steeds complexere maatschappelijke opgaven niet aankunnen. Het TPSB onderzocht vorig jaar de uitvoering van de taken die de laatste 15 jaar gedecentraliseerd zijn naar de gemeenten, zoals de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Wat bleek? er is weinig verschil tussen de taakuitvoering van kleine en grote gemeenten. Fusie is naar het oordeel van Schaap lang niet altijd nodig. Er is een goed alternatief: samenwerken. Toch denkt hij dat -ondanks het ontbreken van argumenten- de schaalvergroting gewoon doorgaat, zodat we over tien jaar wellicht nog maar 300 gemeenten overhebben.

Werk aan de winkel voor de SP.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: