Personeel en huurders ZO Wonen zij-aan-zij

Ik heb het de afgelopen vijfendertig jaar nog niet vaak meegemaakt: een demonstratie waarbij huurders en personeel van de woningcorporaties samen te hoop lopen. Maar afgelopen vrijdag stonden 150 mensen uit beide geledingen voor de deur bij ZO Wonen in Sittard.

20090503-sittard-zo-wonen-hebberig-small

De demonstratie was georganiseerd door de ondernemingsraad van ZO Wonen, met steun van de vakbonden (FNV, CNV en De Unie) en de huurdersverenigingen. Het personeel is woedend over het reorganisatieplan van directeur Herberigs, waarbij een kwart van het personeel moet verdwijnen. Vorige week stelde ik al schriftelijke vragen over het conflict aan minister Van der Laan. ZO Wonen moet jaarlijks 2,5 tot 3 miljoen euro bezuinigen door de vennootschapsbelasting en de wijkenheffing die per 1 januari 2008 is ingevoerd. Ondernemingsraad en bonden vinden dat directeur Herberigs dit argument misbruikt om een plan door te drukken waarvoor geen enkel draagvlak bestaat bij personeel en huurders en willen dat hij zo snel mogelijk het veld ruimt. Voorzitter Haazen van de Raad van Commissarissen maakte na het in ontvangst nemen van de petitie bekend dat de reorganisatie wordt opgeschort en dat de RvC gesprekken gaat voeren met alle geledingen van ZO Wonen, voordat de nieuwe koers wordt vastgesteld.

20090503-sittard-zo-wonen-lou-florax-small

Samen met ons Limburgs statenlid Peter Visser en bestuurslid Marleen van Rijnsbergen van de SP afdeling Sittard-Geleen voerde ik gesprekken met de ondernemingsraad, de vakbonden, de huurdersverenigingen en de raad van commissarissen. Duidelijk werd dat het conflict een uitvloeisel is van een mislukte fusie. In 2004 zijn drie regionale woningcorporaties, die het op zich helemaal niet slecht deden, als uitvloeisel van de gemeentelijke herindeling van Sittard en Geleen, gefuseerd. Die fusie heeft tot nu toe alleen maar kopzorgen opgeleverd. Waar heb ik dat verhaal eerder gehoord?

20090503-sittard-zo-wonen-haazen-small
De complete Raad van Commissarissen was aanwezig om de petitie in ontvangst te nemen.

UPDATE 10 juni:
De Limburger meldt vandaag dat de arbeidsovereenkomst tussen directeur Herberigs en ZO Wonen ontbonden zal worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: