Essentdebat op historische grond

De verkoop van Essent zorgt voor flink wat maatschappelijk debat. Afgelopen maandag was ik in Hengelo, waar de lokale SP een debat organiseerde in het prachtige Twents techniekmuseum Heim. Het museum draait in hoge mate op vrijwilligers, die ook op deze avond present waren.

20090302-debat-essent

Ik ging daar in discussie met Jan Jaap Kolkman, woordvoerder energiebedrijven van de PvdA-statenfractie Overijssel, die zichzelf aankondigde als “twijfelaar” en Oscar van Rijswijk, bestuurder energiebedrijven van de ABVA-KABO. Die is net als ik verklaard tegenstander van verkoop. Helaas liet Essent verstek gaan. Het gerucht doet de ronde dat ze na het debat in Den Bosch geconcludeerd hebben dat ze het op argumenten toch niet kunnen winnen van de tegenstanders. Als dat waar is zou het een brevet van onvermogen zijn.

Na de pauze mengden ook Bert Otten, PvdA-wethouder in Hengelo, en Mariska ten Heuw, SP-fractievoorzitter in de Hengelose raad, zich in het debat. Mariska deed verslag van haar ervaring als standwerker bij de ze-zijn-nuts-campagne: veel mensen worden doodmoe van het vooruitzicht dat ze straks nóg meer op de kleine lettertjes van hun contract moeten gaan letten en verkoop aan een Duits bedrijf zien de Tukkers al helemaal niet zitten. Bert Otten meldde dat zijn CDA-collega van Financiën heeft uitgerekend dat verkoop van de Hengelose aandelen geen geld oplevert maar kóst. Desondanks wist hij ook nog niet wat hij ging doen. Nu is er met twijfel niets mis. De Argentijnse schrijver Borges stelde ooit “twijfel een van de namen van intelligentie”. Maar als politicus wordt je wel geacht een visie te hebben en mijn conclusie is dat onze PvdA-vrienden nog steeds geen duidelijke visie hebben over de verhouding tussen overheid en markt. Misschien moeten we wat vaker gezamenlijke debatten organiseren, zodat ze wat bijgeschoold worden op filosofisch gebied. Dat zou goed zijn voor hun zelfvertrouwen.

Meer lezen?
Zie Dossier splitsing en privatisering energiebedrijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: