Beheer corporatiegeld: is het glas halfvol of halfleeg?

Laan v.d. Eberhard N04296-24aIn november beantwoordde de minister van WWI mijn schriftelijke vragen over de wijze waarop woningcorporaties hun liquide middelen (“geld”) wegzetten. Aanleiding was het bericht dat één corporatie anderhalf miljoen euro verloren had door het Icesave-fiasco. Inmiddels is ook het nader onderzoek van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting binnen. Van der Laan concludeert zeer positief over het beleggingsgedrag van de corporaties. Maar wat gaat hij doen aan elf de zwakke broeders?

Van der Laan schrijft de Kamer: “Slechts bij 2,5% van de corporaties is volgens het CFV sprake van niet risicomijdende beleggingen van materiële omvang, d.w.z. dat deze minimaal 10% van het totale beleggings-volume van de corporatie beslaan. Ook qua omvang van de beleggingen is volgens het CFV sprake van zeer risicomijdend gedrag. Slechts 2,7% van het beleggingsvolume is niet risicomijdend belegd. Beleggingen buiten spaartegoeden en obligaties betreffen voor het overgrote merendeel bovendien risicomijdende sectorbeleggingen in de vorm van collegiale financieringen en participaties.
Al met al stelt het beeld zoals dat uit het onderzoek van het CFV blijkt mij gerust. Het spaar- en beleggingsgedrag van verreweg de meeste corporaties is zeer prudent, hetgeen ik ook in het belang van het behoud van het vermogen voor de volkshuisvesting acht.”

Ik vind deze conclusie maar de helft van het verhaal. Er blijken namelijk ook elf corporaties te zijn die ruim 60 miljoen euro risicovol hebben belegd. Je zou zeggen dat het dan voor de hand ligt om deze instellingen een aanwijzing te geven om hier als een speer mee te stoppen. Dat lijkt Van der Laan niet nodig te vinden, dus daar kan hij nog aanvullende vragen over verwachten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: