Defensie: Maatschappelijk Onverantwoord Ondernemer

“Complimenten aan de staatssecretaris van Defensie. Hij heeft er weer een jaartje bijgerekt. De lawaaibakken van de NAVO vliegen gewoon door, terwijl hij en zijn collega van VROM overlegden met de NAVO, de EU, de provincie Limburg en de gemeente Onderbanken.”
Kortom: het was weer tijd voor een volgende episode in de AWACS-tragedie.

Aan de ene kant van de tafel: staatssecretaris Jack de Vries (CDA, defensie) en minister Jacqueline Cramer (PvdA, milieu). Ze mogen uitleggen waarom we ook afgelopen half jaar geen meter opgeschoten zijn bij het beeindigen van de aanslag op de gezondheid van de bevolking in Zuidoost Limburg door de spionnagevliegtuigen van de NAVO.

Aan de andere kant de kamerleden Jansen (SP), Neppèrus (VVD), Van Gent (GL), Samsom (PvdA) en Knops (CDA) die dit onacceptabel vinden. Of zeggen te vinden.
Als het vliegveld Geilenkirchen, waar vandaan de herriebakken van de NAVO opstijgen, in het achtertuintje van de koningin gelegen had, was er vijftien jaar geleden al een eind gemaakt aan deze asociale praktijk. Veertig jaar oude omgebouwde Boeing 707’s, die in de burgerluchtvaart al twintig jaar niet meer in het Nederlandse luchtruim gesignaleerd zijn, produceren op twee kilometer afstand 109 decibel. Dat is ongeveer de herrie die een sloophamer maakt op twee meter afstand.

De NAVO is zelfs te beroerd om deze roestbakken te voorzien van stillere motoren, die ook nog eens 30% zuiniger zijn. Kamermoties, zoals die van Jan de Wit, worden door het kabinet aan de laars gelapt. En zelfs de veel slappere motie Neppèrus-Koopmans die vraagt het aantal vluchten terug te brengen van 2.800 naar 2.340 stuit op een muur van verzet bij De Vries.

Inmiddels is duidelijk dat er verschillende NAVO-landen bereid zijn om de AWACS-vluchten over te nemen van Geilenkirchen. Dat kost ongetwijfeld een paar centen, maar is in ieder geval goedkoper dan de stillere motoren. Alle woordvoerders zeggen dat het logisch is om zo snel mogelijk een deel van de vluchten te verplaatsen naar een dunner bevolkte regio. Ik ben benieuwd of dat ook leidt tot actie. Dat weten we over twee weken.

zie verder: dossier AWACS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: