Snelweg slecht voor economie

De VVD-CDA-lobby voor extra asfalt heeft in Den Haag de wind mee, maar in het land is er gelukkig steeds meer verzet. Zie mijn recente berichten over Amelisweerd en de Buitenring. We wisten al dat de herrie, het fijnstof en de stikstofoxiden een aanslag plegen op de gezondheid van omwonenden. Maar nu is aangetoond dat ook de arbeidsproductiviteit er onder lijdt. Steekhoudend argument voor VNO-NCW?

zelfs in China worden al snelwegen overkapt vanwege verzet door omwonenden tegen de aanslag op hun gezondheid

Neurowetenschapper Ysbrand van der Werf (1971) van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) doet in de Volkskrant verslag van onderzoek naar hersenprocessen die een rol spelen bij slaap. Hij heeft daarbij gekeken naar de gevolgen van geluidsbelasting.

Maar de gevolgen van de slechte luchtkwaliteit moeten ook niet onderschat worden. Ik heb vorig jaar voorgesteld om tussen autowegen en woningen in de wet een minimale bufferstrook voor te schrijven, waarvan de breedte afhangt van de aanwezigheid van beplanting. Een experiment daarover loopt op dit moment langs de autoweg tussen Nijmegen en Arnhem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: