SSW De Bilt houdt niet van slopen

Gisterochtend was ik samen met Arnout Hoekstra en ons Utrechtse statenlid Pieter Wout Duquesnoy op bezoek bij de Woonstichting SSW in De Bilt.


nieuwbouw van 16 starterswoningen in Maartensdijk

SSW is een middelgrote woningcorporatie (5.100 woningen), die uitsluitend werkzaam is in de gemeente De Bilt. Directeur Ad van Zijl vindt dat een prima schaal: groot genoeg om een breed scala aan taken goed kunnen uitvoeren en klein genoeg om dichtbij de huurders te staan. Aan fusie denkt hij niet, maar wel zou hij graag het sociale woningaanbod in de De Bilt wat verruimen. Er staan maar liefst 5.600 mensen ingeschreven voor een huurwoning, terwijl De Bilt nauwelijks uitbreidingsmogelijkheden heeft omdat het omringd is door mooie natuur.

Om die reden bouwt SSW veel in de bestaande bebouwde kom, bijvoorbeeld op verouderde bedrijventerreinen. Aan de Melkweg in De Bilt, waar nu nog drie verouderde basisscholen liggen, gaat de SSW over enige tijd starten met de combinatie van een brede school met 182 woningen (35% sociale huur). En op het terrein van een voormalig Rode Kruis gebouw verrees onlangs een zorgcentrum waarboven een aantal woningen voor zorgbehoevenden.

Van Zijl houdt niet zo van slopen. Door groot onderhoud en woningverbetering op een slimme manier te combineren kan je de huurders ook méér kwaliteit bieden tegen een redelijke prijs. Begin 2006 heeft het wijkje Weltevreden, eengezinswoningen uit de jaren zestig, een grote beurt gehad. Daarbij is groot onderhoud gecombineerd met energiebesparende maatregelen: van energielabel G naar B. Bewoners konden daarnaast kiezen uit een uitgebreide lijst van verbeteringen, waarmee wordt ingespeeld op hun individuele woonbehoeften.
De ervaringen van dit project zijn vervolgens gebruikt voor het groot onderhoud van complex Centrum-II, waar de huurders onder het motto ‘kleurrijk wonen’ zelf de kleur van het gevelschilderwerk en het type voordeur mogen kiezen. Natuurlijk is er wel een voorselectie gemaakt voor de kleurkeuzen om er geen wildwest gevels van te maken.

Een van de andere projecten van de SSW is de realisatie van een groepsaccommodatie voor jongeren met een handicap voor de stichting Thomashuizen in Maartensdijk. Die wordt gevestigd in een monumentale boerderij, die helemaal wordt gerestaureerd. Op het achtererf verrijzen nog 16 starterswoningen -allemaal in de sociale huur- die samen de vorm van een grote schuur hebben. Ook deze woningen zijn bijzonder energiezuinig gebouwd.

Dit werkbezoek laat zien dat ook corporaties in gebieden met ‘restrictief beleid’ veel kunnen doen om de woningbehoefte in hun werkgebied op te lossen. Dat vereist alleen iets meer creativiteit en veel doorzettingsvermogen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: