Van der Laan pakt ‘over de top’ inkomens corporatietop aan

De kersverse minister van wonen Eberhard van der Laan wil een aantal excessen bij de betaling van directeuren van woningcorporaties aanpakken. Dat bleek vanmiddag tijdens een debat over de betaling van bestuurders in de semipublieke sector.


Voor het derde openvolgende jaar winnaar van de ‘over de top’ beloningstrofee: directeur Erik Staal van Vestia. Goed voor bijna een half miljoen per jaar.

Van der Laan nam mijn suggestie over om ook voor woningcorporaties publicatie van de bezoldiging voor individuele bestuurders verplicht te stellen. In een aantal andere sectoren is dat al gebruikelijk. Deze week kreeg ik inzage in de -nu nog vertrouwelijke- cijfers over 2007 en die waren hemeltergend.

Ook mijn voorstel om de maximale bezoldiging te laten voor gelden voor het verzamelinkomen inclusief de inkomsten van dochtermaatschappijen vindt Van der Laan logisch. Veel corporaties hebben tientallen dochter-BV’s, waar veelal een directeur of commissaris van de moedercorporatie de scepter zwaait. Het financieel toezicht van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting heeft tot nu toe weinig zicht op de handel en wandel van deze dochters. Het CFV is er trouwens ook geen voorstander van dat directeur-bestuurders hun functie combineren met die bij dochterondernemingen.

Een andere suggestie van SP en PvdA was het instellen van een beloningsnorm voor de kleinere corporaties. Het was me al eerder opgevallen dat een aantal piepkleine corporaties relatief enorme salarissen uitbetalen. Ook daarvoor komt Van der Laan met een voorstel.

Tenslotte was de hamvraag: wil het kabinet terugkomen op zijn standpunt dat de Balkenende-norm niet van toepassing wordt verklaard op de woningcorporaties? De Balkenende-norm komt neer op €176.000 + ruim €30.000 aan bijkomende kosten (zoals pensioenpremie en een auto van de zaak). Dat is meer dan voldoende, wat mij betreft. Toch wil het kabinet toestaan dat de corporaties zelf een eigen regeling afspreken, die daar nog bovenuit gaat. Dat is voor de SP volstrekt onbespreekbaar en ook Paters-van der Meer (CDA) en Kalma (PvdA) kondigden aan dat ze vasthouden aan de Balkenende-norm. Komende week zullen we zien of deze fracties een rechte rug houden, dan worden de moties ingediend over de corporatiesalarissen.

De SP houdt zich al langer bezig met de bezoldiging van de corporatietop. Lees hier het rapport Een mooi loon voor een mooie baan (augustus 2005)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: