Winstbelasting? Ammehoela!

Gisteren bezocht ik woningstichting Den Helder, die heeft aangekondigd te willen uittreden als woningcorporatie, wanneer de heffing van winstbelasting (onder vakmensen: vennootschapsbelasting of VpB) voor corporaties niet wordt afgeblazen. Volgens eigen berekening gaan ze straks €7 miljoen per jaar betalen, op een bezit van 10.000 woningen. Dat betekent dat zo’n €140 miloen aan onrendabele investeringen geschrapt moeten worden.

Volgens algemeen directeur Gerrit Seegers en financieel directeur Peter Kramer tikt de VpB nog veel harder aan dan de meeste mensen denken. De winstbelasting wordt namelijk niet alleen geheven over de bedrijfseconomische winst, in hun geval €1 miljoen, maar ook over: afschrijvingen (€7 miljoen), woningverbetering (€3 miljoen), activeren projecttoezicht en bouwrente (€2 miljoen) en onrendabele top/verkoop huurwoningen (€9 miljoen).

Een voorbeeld is de aanleg van erkers bij een groot onderhoudsproject. Aanvankelijk was het plan om het complex te slopen, maar na wikken en wegen is besloten om de woningen te verbeteren en een gevarieerder aanzien te geven. De erkers kosten €15.000 per stuk. De belastinginspecteur beschouwt die investering als een waardestijging van de woning en daarmee als winst. Dat is natuurlijk uit maatschappelijk oogpunt krankzinnig: winst zou de woningstichting pas maken als ze de woningen zou verkopen, terwijl ze die woningen juist in de sociale verhuur wil houden.

WS Den Helder heeft geen “Vogelaarwijk” in zijn bezit, maar staat wel voor een grote investeringsopgave. De gemeente Den Helder is armlastig, het gemiddelde inkomen van de bevolking is laag en er is een stevige integratieproblematiek met de grote groep Antillianen in de stad. Ook wordt er een beroep gedaan op de woningstichting om te investeren in de vernieuwing van het stadscentrum. Den Helder is tijdens WO-II zwaar gebombardeerd. Door het versnipperd woningbezit en de lage inkomens in dat gebied is het herstel nooit goed van de grond gekomen met als gevolg een verpaupering die alleen met een krachtige investeringsimpuls te stuiten is.

Wat mij betreft heeft woningstichting Den Helder dan ook het grootste gelijk van de wereld als ze zich met hand en tand verzetten tegen een winstbelasting die geen winstbelasting is, maar een ordinaire greep in de kas. Alleen is hun conclusie om dan maar het stelsel van woningcorporaties te verlaten niet de juiste.
Inmiddels hebben Seegers en Kramer een nieuw voorstel gedaan, als alternatief voor het uitstappen: de corporatie wordt omgezet in een “overheidslichaam light”. Dat klinkt me al beter in de oren.

Overigens hoorde ik dat minister Vogelaar, die op 11 september zei snel met de afvallige corporatie te gaan praten, nog steeds niet in Den Helder op bezoek is geweest. Dat vervulde me met plaatsvervangende schaamte.

Meer lezen?
Zie dossier vennootschapsbelasting woningcorporaties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: