Wind op zee: too little, too late

De 6000 megawatt wind op zee die het kabinet in 2020 zegt te willen realiseren staan in schril contrast met de reële inspanningen voor de korte termijn. Op dit moment zijn twee windmolenparken voor de kust bij Bergen aan Zee in gebruik, met een totaal vermogen van …. 230MW.

WindOpZee

Aan het eind van deze kabinetsperiode worden de subsidiebeschikkingen voor nog eens 450MW afgegeven. Maar dan duurt het nog drie jaar eer die molens hun eerste stroom gaan leveren aan het net. Kortom: 88% van de doelstelling moet gehaald worden in de laatste acht jaar.

Ook op land schiet het niet op, omdat met name minister Cramer te weinig tempo maakt met het aanscherpen van de wettelijke eisen die gesteld worden aan de geluidproductie en de inpassing van grote windmolens. Zo zal het verzet van omwonenden alleen maar toenemen.

Tijdens een overleg met minister Van der Hoeven (EZ) en staatssecretaris Huizinga (V&W) heb ik 17 voorstellen gedaan voor het versnellen van de groei van het windvermogen, in combinatie met het verminderen van de negatieve effecten ervan.

Lees hier het verslag van het commissiedebat van 1 juli 2008, inclusief mijn inbreng.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: