Spoeddebat Essent: Minister van der Hoeven leunt achterover en wacht af

Ik ben uitermate teleurgesteld over de houding van minister van der Hoeven in het spoeddebat over de uitverkoop van Essent. Van der Hoeven gaf daarin aan dat de verkoop van de aandelen van Essent (op dit moment) ongewenst is, maar dat zij verder geen maatregelen zal nemen om dit te voorkomen.

Maria van der Hoeven

De minister wees mijn verzoek om er álles aan te doen om de verkoop van de aandelen van Essent te voorkomen rechtstreeks naar de prullenbak. Zij vraagt de provincies slecht vriendelijk om zich te bezinnen, omdat zij ‘er niet over gaat’. Maar het zijn voornamelijk háár partijgenoten die samen met een handjevol PvdA-gedeputeerden de verkoop voorstellen.

De Tweede Kamer was met -uitzondering van de VVD- uitermate kritisch over de voorgenomen verkoop van de aandelen van Essent, maar de fracties van CDA, PvdA en GroenLinks moesten concluderen dat vrijwel alle zeggenschap van de Tweede Kamer hierover is verdwenen.

Dat komt omdat deze fracties allemaal de Splitsingswet steunden, waarin wordt geregeld dat de leveringstakken van de energiebedrijven worden geprivatiseerd. Daarmee gaven zij de lagere overheden een vrijbrief om met hun aandelen te doen wat ze willen. Hun opstelling is dus uitermate hypocriet.

Lees hier mijn inbreng tijdens het debat: Spoeddebat verkoop essent

Lees hier de motie die ik indiende en die vanmiddag in stemming komt: Motie Essent

Brabant
Het Brabants Dagblad opent overigens vandaag met een hoopvol bericht. SP èn CDA, een meederheid in Provinciale Staten, vinden dat het college van Gedeputeerde Staten te hard van stapel loopt.

*Update*

De motie is verworpen. Alleen GroenLinks, Partij voor de Dieren, SGP, PVV en Verdonk steunden de motie.

CDA en PvdA laten klanten Essent in de kou staan

SP-Kamerlid Paulus Jansen is uitermate teleurgesteld in de houding van minister Van der Hoeven en de fracties van CDA en PvdA in het spoeddebat over de uitverkoop van Essent. De minister gaf tijdens het debat aan dat de verkoop van aandelen Essent ongewenst is, maar dat zij niet alles op alles zal zetten om dit te voorkomen. Een motie waarin Jansen de minister opriep dit toch te doen, werd door de coalitie verworpen.

Jansen: ‘De minister weigert er gewoon álles aan te doen om de verkoop van aandelen Essent te voorkomen. Ze vraagt de provincies slechts vriendelijk zich te bezinnen, omdat zij ‘er niet over gaat’. Maar het zijn voornamelijk háár partijgenoten die samen met een handjevol PvdA-gedeputeerden de verkoop voorstellen.’

Met uitzondering van de VVD, was de gehele Tweede Kamer uitermate kritisch over de voorgenomen verkoop van de Essent-aandelen, maar de fracties van CDA en PvdA moesten concluderen dat vrijwel alle zeggenschap van de Tweede Kamer hierover is verdwenen. Jansen: ‘Dat komt omdat deze fracties allemaal de Splitsingswet hebben gesteund, waarin wordt geregeld dat de leveringstakken van de energiebedrijven worden geprivatiseerd. Daarmee gaven zij de lagere overheden een vrijbrief om met hun aandelen te doen wat ze willen. Hun opstelling is dus uitermate hypocriet.’

Jansen vreest dat bij een uitverkoop van Essent aandelen in handen komen van buitenlandse investeerders die zich vooral bezighouden met buitenlandse avonturen en zo groot mogelijke winsten. ‘Dat komt nooit ten goede aan de klant.’

(Nieuwsbericht SP)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: