Gezondheidsschade door windmolens is niet af te kopen

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom wil dat omwonen van windmolenparken via een korting op de stroomprijs financieel worden gecompenseerd voor de overlast van windmolens. Ik heb gemengde gevoelens bij dit voorstel. Ik kan me namelijk best een compensatie voorstellen voor bijvoorbeeld uitzichtverlies en slagschaduw. Maar niet als het gaat om geluidshinder dat gezondheidsklachten kan veroorzaken. Dat moet je niet afkopen, maar voorkomen!

Gehoorbeschermers

In februari (!) stelde ik al schriftelijke Kamervragen aan minister Cramer van milieu over de geluidsoverlast die hoge windmolens veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat deze windmolens door achterhaalde rekenmethoden van het ministerie van VROM, veel te dicht bij woningen worden geplaatst. Deze rekenregels moeten natuurlijk zo snel mogelijk aan de nieuwe inzichten worden aangepast, zodat er geen grote windmolens meer te dicht bij woningen worden gebouwd.

Het antwoord op de Kamervragen laat drie maanden na dato nog steeds op zich wachten. Blijkbaar zit minister Cramer in een spagaat tussen de kabinetsdoelstelling om heel veel windmolens op land te gaan bijbouwen en de gezondheid van de Nederlandse burger. Duurzaamheid mag natuurlijk niet voor gezondheid gaan. Dit is te voorkomen door meer in te zetten op windmolens op zee. Helaas doet het kabinet dit nauwelijks.

Binnenkort organiseert de Tweede Kamer een hoorzitting over windmolens op land en op zee en dan komt het punt van de overlast wat mij betreft zeker nog aan de orde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: