Verkwanselt Amsterdam zijn NUON-aandelen?

Het “linkse” PvdA-GL gemeentebestuur van Amsterdam -na deze actie lijkt me de toevoeging van de “” wel van toepassing!- gaat de gemeenteraad voorstellen om de aandelen in het energiebedrijf NUON te verkopen. Minister Van der Hoeven riep op 28 juni vorig jaar nog dat ze “…niet verwachtte dat de aandelen van de (publieke, PJ) bedrijven snel zullen worden verkocht. Daar mag ze wat mij betreft a.s. dinsdag bij het vragenuur uitleg over komen geven.

NUON-protest
Gaat na de directie van NUON nu ook de gemeente Amsterdam een slaatje uit het bedrijf slaan?

De verkoop heeft alleen betrekking op het handels/productiebedrijf NUON. De netbeheerder ContiNUON is op grond van de wet publiek, mag dus niet geprivatiseerd worden. De verkoop staat haaks op eerdere uitspraken van landelijke PvdA en GL politici. Zo benadrukte PvdA woordvoerder Ferd Crone tijdens de debatten over de splitsingswet bij voortduring dat wat hem betreft de aandelen van de handelsbedrijven in publieke handen moeten blijven. Dat konden wat hem betreft ook wel de Bank Nederlandse Gemeenten of het ABP zijn.

De SP heeft bij verschillende gelegenheid een alternatief scenario voor de toekomst van de publieke energiebedrijven NUON, Essent, ENECO en Delta voorgesteld. Lees daarover mijn artikel in Binnenlands bestuur.

Aanvullend bericht, uit het Financieel Dagblad van 15 maart

Bos belt met Amsterdam over Nuon

Minister Wouter Bos van Financiën is niet blij met de plannen van de gemeente Amsterdam om het 9,6%-belang in het commerciële deel van energiebedrijf Nuon te verkopen. ‘Ik ga maar eens bellen met Amsterdam’, zei de vicepremier vrijdag desgevraagd.

Verkoop lijkt de PvdA-bewindsman geen goede zaak. Het staat haaks op zijn visie over privatiseringen: ‘Nee, tenzij.’ Ook heeft hij energielevering eerder genoemd als publiek belang dat niet in gevaar moet komen door ongewenste overnames. ‘Maar uiteindelijk ga ik er niet over’, zegt Bos.

Volgens Amsterdam is het publieke belang voldoende geregeld via wetgeving en toezicht. De gemeente denkt dat het belang meer dan euro 500 mln opbrengt.

Wethouder Carolien Gehrels van Amsterdam vindt niet dat de gemeente de geëigende partij is om te waken over een internationaal energiebedrijf als Nuon, dat op de vrije markt opereert. ‘Wij moeten als gemeente geen aandeelhouder in een internationaal bedrijf willen zijn wanneer daar grote financiële risico’s aan verbonden zijn’, zegt Gehrels. ‘De gemeente is er primair voor haar eigen burgers.’

Energiepolitiek is buitenlandse politiek en dat hoort volgens Amsterdam meer thuis op het bord van de nationale of zelfs de Europese overheid.

SP-Kamerlid Paulus Jansen stelt dat Amsterdam Nuon ‘verkwanselt’. Minister Van der Hoeven heeft gezegd dat ze verwachtte dat de energiebedrijven niet snel zouden worden verkocht. Jansen: ‘Daar mag ze wat mij betreft aanstaande dinsdag bij het vragenuur uitleg over geven.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: