Kraakverbod kan, gekoppeld aan leegstand- en speculatieverbod

Vandaag beheerste een initiatief wetsvoorstel van CDA-kamerlid Jan ten Hoopen de media. Het CDA wil kraken verbieden en krijgt hiervoor volgens de verschillende media de meerderheid van de kamer achter zich. Helaas is kraken nog steeds nodig, op basis van een hele rare tegenstelling: de woningnood is groot en veel gebouwen staan leeg. Krista van Velzen zegt er vandaag het onderstaande over.

Leegstand
Ook in België maakt men zich druk om leegstand. Daar is een belasting ingevoerd op leegstaande gebouwen, de “krotbelasting”.

SP-kamerlid Krista van Velzen vindt dat een kraakverbod best kan, maar dan moet ook de voornaamste oorzaak van het kraken opgelost worden door een verbod op leegstand en speculatie met gebouwen. “Het is schandalig dat er in tijden van woningnood vele vierkante meters aan woonruimte niet worden gebruikt en een handjevol mensen hierdoor slapend rijk wordt. De Tweede Kamer moet niet alleen doen aan symptoombestrijding, maar de èchte problemen op de woningmarkt eens oplossen.”

Vandaag werd bekend dat het CDA een initiatief wetsvoorstel in voorbereiding heeft waarin kraken verboden wordt. Een meerderheid van VVD, PVV en de kleine christelijke partijen zal dit voorstel waarschijnlijk steunen.

Volgens van Velzen vergeten deze partijen waarom er gekraakt wordt: “Het wordt tijd dat de overheid en de gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen en wat gaan doen aan de groeiende woningnood. Dit kan snel opgelost worden door langdurige leegstand van woningen èn bedrijfspanden te verbieden. Daarnaast moet de overheid paal en perk stellen aan speculatie met deze gebouwen. Voor de langere termijn zal de overheid de regie over de woningmarkt weer terug moeten nemen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: