Biobrandstoffen dodelijk voor bevolking ontwikkelingslanden

“In ons gebied zijn al 100 bewoners gedood door het leger en paramilitairen (black eagles), om hun land te kunnen stelen voor de olieplantages” (Tatiana Roa, Colombia)

plantage
plantgebrand oerwoud voor de aanleg van palmolieplantage

Afgelopen vrijdag was ik bij het debat “Biobrandstoffen in het Zuiden”, georganiseerd door de Global Forest Coalition. Meer dan 25 vertegenwoordigers van bewonersorganisaties uit de bosgebieden van Brazilië, Indonesië, Zuid-Afrika, Mali, Colombia, Paraguay, Uruguay, Mali en Siberië kwamen er persoonlijk verslag doen van hun ervaringen met de grootschalige plantages voor biobrandstoffen. Die zijn méér dan schokkend.

De omzetting van lokale grond, die daarvoor gebruikt werd voor kleinschalige economische activiteiten door de lokale bevolking, is niet alleen een enorme aanslag op de natuur, het vernietigt ook de lokale economie. Een van de sprekers vatte het eenvoudig samen: “de dreigende uitbreiding van het areaal aan agrofuels is voor ons een kwestie van leven en dood.”

Minister Cramer (VROM) wil duurzaamheidscriteria gaan invoeren voor de import van biobrandstoffen en biomassa. Dat kwam haar op zware kritiek van alle bewonersvertegenwoordigers te staan. De criteria zien er op papier aardig uit, maar de praktijk is dat er op grote schaal gerotzooid wordt met de certificaten, zoals nu al gebeurt met het FSC hout. Er zijn ook geen criteria voor de sociale gevolgen, het vernietigen van de kennis bij de lokale bevolking over natuurlijk bosbeheer en de culturele effecten van het vernietigen van gemeenschappen.

Wat mij betreft is duidelijk dat Nederland een importstop moet afkondigen op biomassa en biobrandstof. In ons land zelf zijn er nog heel wat mogelijkheden om met name reststoffen nuttig te gebruiken als brandstof, maar import betekent de zoveelste aanslag op het welzijn van het armste deel van de wereldbevolking.

Nog enkele citaten van deelnemers:

“Wij zijn ons niet alleen bewust van het klimaatprobleem, wij lijden onder de gevolgen ervan!”

“In een jaar tijd zijn de prijzen van basisvoedsel (zoals soya en mais, PJ) met 68% gestegen.”

“Agrofuels zijn een middel dat erger is dan de kwaal. Het zorgt voor nóg grotere ongelijkheid in het Zuiden.”

“Als Europa zo nodig wil doorgaan met de productie van agrofuels, laten ze dat dan in eigen huis produceren”

“De duurzaamheidscriteria zijn een smoesje van Europa en de VS om de productie van biobrandstoffen in óns land te kunnen uitbreiden.”

“In mijn district in Kalimantan wordt 30% van de grond gebruikt voor de plantages. Die helpen slechts 0,23% van de lokale bevolking aan werk.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: