Spaarlamp

In de Kamer winden CDA, VVD en PVV zich op over het voornemen van de ministers Cramer (milieu, PvdA) en Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) om de gloeilamp uit te faseren. De Volkskrant gaf vandaag de spaarlamp-sceptici ruim podium om het nut van deze maatregel in twijfel te trekken. In het bijbehorende kostenoverzicht wordt een 60W gloeilamp opgevoerd voor €0,95 en de vergelijkbare 11W spaarlamp voor €10,95. Pardon?

Spaarlampen
3-pack 11W spaarlampen van IKEA: €3,50 (€1,17/stuk)

Ik weet niet of de redactie van de Volkskrant zijn inkopen in Wassenaar of Aerdenhout doet, maar bij de HEMA kost een 11 Watt spaarlamp €3,50. De 9 Watt versie gaat zelfs voor €3,50 per twee over de toonbank. IKEA is nog goedkoper. Daar is een spaarlamp maar twee dubbeltjes duurder dan een klassieke gloeilamp. Dat betekent dat je de meerkosten terugverdient in minder dan 25 branduren. Een lamp die een half uurtje per week brandt verdien je dan in een jaar terug. En bij een lamp die een uur per dag brandt heb je in één jaar tijd al €3,60 verdiend.

Wat mij betreft is een omschakeling van gewone lampen naar energiezuinige lampen een goede zaak. De critici hebben wel gelijk dat op dit moment het assortiment spaarlampen (vorm, vermogen, kleur) nog aan de magere kant is. Dat zal naar mijn inschatting snel bijtrekken als de volumes omhoog gaan. Een ander aandachtspunt is de prijs. De Nederlandse Mededingings Autoriteit zal de komende tijd scherp moeten letten op de prijsontwikkeling. Bij een te snelle omschakeling kan er een tekort ontstaan, dus ruimte voor prijsopdrijving. Daar zitten we niet op te wachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: