Voorlichting bij drinkwaterbesmetting moet beter

Minister ter Horst moet lagere overheden beter instrueren over publieksvoorlichting naar de inwoners bij rampen en crises. De gebrekkige informatievoorziening rondom de drinkwaterbesmetting in de omgeving van Haarlem is een signaal dat hier meer aandacht voor moet komen. Ik heb hier vandaag samen met Ronald van Raak schriftelijke vragen over gesteld aan de minister.

ANP)

Verschillende media melden dat veel inwoners van de betreffende gemeenten vinden dat ze niet goed of niet snel genoeg zijn geïnformeerd. Ook de bij de SP-afdelingen in het gebied zijn telefoontjes binnengekomen met klachten over de communicatie naar de burgers.

De gemeenten hebben vooral gebruik gemaakt van de media en hebben de instellingen waarin de risicogroepen (ouderen en baby’s) geconcentreerd zijn, zoals verzorgingstehuizen en de kinderdagverblijven, ingelicht. Niet alle ouderen wonen echter in een verzorgingstehuis en ook niet alle baby’s uit het gebied zitten op een kinderdagverblijf. De voorlichting had dus wel beter gekund, bijvoorbeeld door geluidswagens te laten rijden.

Ronald en ik willen dat minister ter Horst actie onderneemt om de communicatie bij incidenten zoals deze te verbeteren. Gelukkig heeft het in deze situatie niet tot ernstige problemen geleid. Er kunnen echter ook ergere dingen gebeuren. Daarom kunnen lagere overheden maar beter goed voorbereid zijn.

De vragen:

Vragen van de leden Jansen en Van Raak (SP) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de communicatie bij de E-coli besmetting van drinkwater in de omgeving van Haarlem.

1.
Heeft u kennis genomen van de artikelen ‘Geblunder bij watercrisis’ en ‘Arts en ziekenhuis slecht geïnformeerd”

2.
Bestaat er een communicatiemodel voor de verschillende GRIP-niveau’s ?

3.
Zijn er volgens u tijdens dit incident de juiste en voldoende communicatiemiddelen gebruikt?

4.
Zo ja, hoe is dit te rijmen met de brede kritiek onder grote delen van de bevolking en professionals (artsen, ziekenhuis) dat men te laat en onvolledig geïnformeerd is?

5.
Onderschrijft u het standpunt van de burgemeester van de gemeente Haarlem, dat het gebruik van geluidswagens en sirenes een paniekreactie zou veroorzaken en ‘het middel daardoor erger zou zijn dan de kwaal’?

6.
Een woordvoerster van het crisisteam meldt in het eerder geciteerde artikel in De Pers dat de geconstateerde besmetting in Hoofddorp op vrijdag 11 mei jl. geheel los staat van de huidige ‘grote’ besmetting in de gehele regio Haarlem. Op grond van welke informatie deed zij deze uitspraak?

7.
Ziet u in dit incident aanleiding om actie te ondernemen om de communicatie van lagere overheden bij incidenten te verbeteren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: