Maasdelta laat huurders zakken

De huurders van de President Paterstraat e.o. in Hellevoetsluis kunnen sinds een bodemsanering in 1999 vrijwel maandelijks naar de bouwmarkt voor de aanschaf van verf of stucmateriaal. Nadat de grond aan de achterzijde van hun woningen werd afgegraven zijn sommige woningen al 10 centimeter scheef gezakt. Nog vervelender is dat huisbaas Maasdelta ze óók laat zakken.

Hellevoetsluis

De huizen liggen net buiten de schitterende vesting

Ik ben gisteren bij  de huurders op bezoek geweest, op uitnodiging van de SP afdeling Hellevoetsluis. Het wijkje is gebouwd tussen 1948-1950 en was de eerste uitbreiding van het stadje buiten de oude vesting. De eengezinswoningen staan niet op palen maar “op staal”. Dat betekent dat de gevels en bouwmuren staan op een verbrede gemetselde funderingsbalk.

PresPaterTuinZo’n 20 jaar geleden werd ontdekt dat de woningen op vervuilde grond staan, vermoedelijk van een oude gasfarbriek. Na jarenlang soebatten werd uiteindelijk in 1999 de vervuilde grond afgegraven en vervangen door schoon zand. En toen begon het zakken.

Maasdelta is sindsdien nog niet verder gekomen dan een opdracht aan ingenieursbureau Fugro om uit te zoeken wat de oorzaak is van de problemen. Fugro rapporteerde in januari 2004 en sindsdien is het stil. De bewoners betalen na een proces voor de huurcommissie nog maar 60% van de officiële huur, wegens ernstige aantasting van het woongenot. Je zou zeggen dat een corporatie dan snel aan de slag gaat om het probleem op te lossen. Nee dus. De bewoners vermoeden daarom dat Maasdelta ze eerst in de …. laat zakken, om daarna de wijk te kunnen slopen en er dure koophuizen te kunnen neerzetten.

Ik heb de bewoners aangeraden om de gemeente onder druk te zetten om Maasdelta aan te schrijven op grond van artikel 18 de Woningwet. Daarin staat dat burgemeester en wethouders een eigenaar van een gebouw dat ernstige gebreken vertoont kunnen aanschrijven om binnen een bepaalde periode de gebreken te verhelpen. Komt de eigenaar deze verplichting niet na, dan kan de gemeente de reparatie op kosten van de eigenaar zelf laten uitvoeren.

Gemeenten zouden eens wat vaker hun tanden moeten laten zien als verhuurders er een potje van maken, óók als het gaat om een woningcorporatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: