Schaalvergroting corporaties aanpakken

In juni vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie van Staf Depla (PvdA) en Arda Gerkens (SP) aan, waarin een “nee-tenzij” wordt uitgesproken over fusie van woningcorporaties tot verhuurders met méér dan 10.000 woningen. Ondanks dat er daarna óók nog een debat aan gewijd is, sabotteerde het kabinet B-II de uitvoering van deze kameruitspraak. Gevolg: corporaties zien hun kans schoon. Samen met Staf ga ik het nieuwe kabinet herinneren aan deze uitspraak.

ErikStaal

directeur Erik Staal van megacorporatie Vestia: 72.000 woningen, bezoldiging €438.000 (2005)

FD, 7 februari 2007: “De Rotterdamse woningcorporaties De Nieuwe Unie en Woningbedrijf Rotterdam willen fuseren. Als de fusie doorgaat, ontstaat de grootste woningbouwcorporatie van Rotterdam met 55.000 woningen.”

FD, 2 februari 2007: “De woningbouwcorporaties De Key, Het Oosten en de Algemene Woningbouw Vereniging (AWV) gaan per 1 januari 2008 fuseren. De ledenraden van de AWV en Het Oosten en de adviesraad van de Stichting De Key èn de raden van toezicht van de drie instellingen zijn akkoord, zo hebben de corporaties gisteren bekendgemaakt. De beoogde combinatie wordt de grootste woningbouwvereniging van Amsterdam. Ze is eigenaar van ruim 60.000 woningen. De Key brengt 33.000 woningen in, Het Oosten 17.000 woningen en het AWV 18.000. Samen hebben ze ongeveer 30% van alle sociale huurwoningen in Amsterdam die in corporatie-handen (210.000) zijn.”

Het is duidelijk dat zonder ingrijpen van de overheid de schaalvergroting in de corporatiewereld doorzet. Dat is een grote bedreiging van de positie van de huurders, maar ook voor de maatschappelijke controle door de gemeente.

Uit tevredenheidsonderzoek blijkt keer op keer dat de mega-corporaties relatief het laagst scoren bij de huurders. Ze hebben een mega-overhead, betalen mega-salarissen aan hun directeuren, die ook op andere vlakken mega-lomane neigingen vertonen. Snel mee kappen dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: