dossier bypass Kampen

In het kader van het Ruimte voor de Rivier programma moet de afvoercapaciteit van de IJssel tussen Zwolle en het Ketelmeer verbeterd worden. Het oorspronkelijke idee was om het rivierbed tussen Zwolle en Kampen te verdiepen, maar de provincie Overijssel en de gemeente Kampen zijn inmiddels voorstander van de aanleg van een nieuwe verbinding tussen de IJssel en de randmeren ten zuiden van Kampen. Dat gebied gaat toch al op de schop door de aanleg van de spoorlijn Lelystad-Zwolle en de A50/N50. Gebiedsontwikkeling heet dat. Goed idee?

Ik vind het idee achter gebiedsontwikkeling prima: een meer integrale aanpak van de ruimtelijke ontwikkeling is hard nodig. Helaas gaan er achter het nobele begrip gebiedsontwikkeling vaak andere -commerciële en politieke- agenda’s schuil. In Kampen lijkt dat ook aan de orde. Veel deskundigen stellen dat de bypass de waterveiligheid niet verbetert, niet voldoende verbetert of in sommige opzichten zelfs verslechtert. Waarom zou het project dan toch moeten doorgaan? De enige logische verklaring die ik kan bedenken is de koppeling tussen de aanleg van de bypass een de realisatie van een grote nieuwe (villa)wijk ten zuiden van Kampen.
Staatsecretaris Huizinga (tot februari 2010) en minister Eurlings geven tot nu toe politieke rugdekking aan de provincie en de gemeente. Maar de race is nog niet gelopen: het point of no return voor het project wordt gepasseerd in het eerste kwartaal van 2011 en Eurlings heeft toegezegd dat de Kamer daarvóór het laatste woord heeft.

ARTIKELEN IN CHRONOLGISCHE VOLGORDE (meest recent: bovenaan)

5 december 2011
Kabinet: het gaat hardstikke goed met de waterkwaliteit

2 maart 2011
Atsma in Kampen: It giet oan!

14 december 2010
Notaoverleg MIRT water

16 juli 2010
Bypass Kampen waarschijnlijk overbodig

13 mei 2010
Rietkerk kan (nog) op Eurlings rekenen

7 mei 2010
CPB blijft dodelijk over bypass Kampen

3 december 2009
“modelproject” bypass Kampen gefileerd door Centraal Planbureau

19 oktober 2009
Kamermeerderheid geeft groen licht aan bypass IJssel

28 april 2009
Huizinga nog niet uit bypass Kampen

23 april 2009
Grote twijfel aan effectiviteit bypass Kampen

1 april 2009
Waterveiligheid van Kampen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: