Nettarieven energie-intensieve industrie

Gisteravond debatteerde de Kamer met minister Kamp over een wijziging van de Elektriciteitswet, die per saldo de nettarieven voor 35 industriële grootverbruikers van elektriciteit met €21 miljoen per jaar zal verlagen. De wet is een reactie op een vergelijkbare regeling in Duitsland, waardoor Nederlandse bedrijven als Aldel en Nyrstar benadeeld worden. Hoewel we per saldo het wetsvoorstel steunen is de vormgeving opportunistisch. Daar moet snel iets aan gebeuren.


zinkfabriek Nyrstar in Budel is een van de 35 energieintensieve bedrijven die profiteren van de wetswijziging. Ik was er drie jaar geleden op bezoek.

De totale netkosten (gas en elektriciteit) in Nederland bedragen €3,5 miljard. Die €21 miljoen is op dat totaal bescheiden (0,7%), maar voor de bedrijven in kwestie wel belangrijk. De verschuiving van netkosten zal een gemiddeld gezin €1 tot €1,50 per jaar extra kosten. Wat mij betreft moet de structurele oplossing voor de concurrentievervalsing binnen Europa gezocht worden door harmonisatie van de nettarieven, fiscale regelingen e.d. Ik pleit niet voor niets al drie jaar voor harmonisatie van het Nederlandse en Duitse energiebeleid. Zolang dat nog niet lukt moeten we ons echter niet de kaas van het brood laten eten door protectionistische maatregelen in onze buurlanden. Daarvoor zijn deze bedrijven te belangrijk, als fundament voor de overige werkgelegenheid in Nederland.

Lees hier mijn inbreng bij het wetsvoorstel: EZ 20131201 WGO 33777 1eT SP

In de tweede termijn van het debat heb ik een motie ingediend die vraagt om een analyse van de huidige kostenstructuur van de netwerken, de belangrijkste factoren die de kosten beinvloeden en de relatie tussen kostenstructuur en tariefstructuur. De huidige tariefstructuur lijkt me niet consequent gebaseerd op het beginsel “de veroorzaker betaalt”.
Lees hier mijn motie: EZ 20131202 MOT kostenorientatie tariefstructuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: