vastrecht nieuwe melkkoe energiebedrijven?

In het verleden betaalde je vastrecht voor de aansluiting van gas en elektriciteit. Daarmee werden de netwerkkosten van de aansluiting betaald. Na de splitsing van de energiebedrijven berekenen echter ook de leveranciers naast de gas- en elektriciteitsprijs vastrecht. Waarvoor eigenlijk?


“hebben wij u aangenaam bezig gehouden? Dat is dan €60 per jaar, met uw welnemen.”

Ik belde vanmorgen ter lering en vermaak eens met het callcenter van Eneco, mijn eigen leverancier. De welwillende medewerker kwam na uitgebreid doorvragen uiteindelijk met de verklaring: “dat is het abonnement op de dienstverlening”. Beste vrienden, de dienstverlening bestaat uit het leveren van gas en elektriciteit en daar betaal ik keurig voor. Sinds wanneer moet ik bij een leverancier gaan betalen voor zijn administratieafdeling of het callcenter?

Wat hier vermoedelijk achter zit is dat de meeste consumenten die willen overstappen naar een andere energieleverancier vooral kijken naar de prijs van het gas en de elektriciteit. Het vastrecht zit verstopt in de kleine regeltjes, daar let je minder op. Om die reden hebben veel leveranciers de prijs van het vastrecht de afgelopen jaren véél sterker verhoogd dan die voor het gas en de elektriciteit. En als die prijs met €5 omhoog gaat zie je dat nauwelijks op de rekening, terwijl het bij 7 miljoen gezinnen toch jaarlijks €35 miljoen extra in het laatje brengt.

Watmij betreft gaat minister Kamp zo snel mogelijk een einde maken aan dit nieuwe melkkoetje van de energiebedrijven.

Lees hier mijn schriftelijke vragen aan Kamp: EZ 20131202 SV vastrecht energiebedrijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: