debat huurbeleid/scheefwonen

Bij het motie-debat (VAO) over het huurbeleid gistermiddag zijn twee moties ingediend, waarbij ik betrokken was.


scheefwonen?

Jacques Monasch (PvdA) heeft mede namens mij en Raymond Knops (CDA) een motie ingediend die vraagt om de bestaande mogelijkheid om de huurtoeslag uit te betalen via de woningcorporatie te handhaven. De Belastingdienst wil hiervan af, omdat ze het teveel werk vinden. Uitbetaling via de corporatie (“huurmatiging”) is echter een sinds jaar en dag goed werkend systeem, dat met name gunstig is voor huurders die regelmatig “in de min” staan.

Daarnaast heb ik zelf nog een motie ingediend om een aanpak van het “dure scheefwonen” te ontwikkelen. De VVD en D66 hebben altijd de mond vol over “goedkoop scheefwonen”, dat zijn huurders met een hoog inkomen in een (te) goedkope woning. Als je dan iedereen met een verzamelinkomen van >€34.000 bruto als hoog inkomen bestempelt krijg je héél veel huurders die zogenaamd te goedkoop wonen, dus extra huurverhoging mogen ophoesten.

Waar ik onze liberale vrinden nooit over hoor zijn de > 500.000 huishoudens met een laag inkomen die in een te duur huis wonen. Dát zijn de dure scheefwoners. Veertig jaar geleden kon Jan Schaefer zich heel druk maken over deze groep en wat mij betreft gaan we die mooie traditie herstellen en er aktief aan werken dat deze mensen in een fatsoenlijke betaalbare huurwoning terecht komen. Benieuwd of de PvdA dat voorstel gaat steunen.

Lees hier het verslag van het motie-debat: VH 20131119 VER VAO huurbeleid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: